Wie zal ik kiezen: Litebit of Bitvavo of BTCDirect of Bitonic?

14-05-2019

Nederland kent vele verschillende brokers en beurzen. Welke van bovenstaande dienstverlener in Nederland zal ik gebruiken voor het kopen van Bitcoin? Er zijn zo veel verschillende Bitcoin exchange service providers, maar welke past bij mij en is de beste?

Litebit, Bitvavo, BTCDirect en Bitonic worden vaak genoemd, zijn geregistreerd bij DNB; en verschijnen ook veel in de Google zoek resultaten. Vragen omtrent respectieve verschillen hebben onze lezers vaak gesteld. In dit artikel zullen we in gaan op de verschillen en welke dienstverlener onze voorkeur heeft.

Bitvavo vs BTC Direct vs Bitonic vs Litebit - wat zijn de verschillen?

In de eerste plaats, Bitvavo is een echte handelsbeurs is voor niet alleen de Bitcoin, maar de crypto-handel in het algemeen. Bitvavo heeft een handelsomgeving die gemakkelijk is te gebruiken voor de beginner als de ervaren trader. Alle koop/verkoop orders van de gebruikers worden in het orderboek gezet en verwerkt. Bovendien is Bitvavo de goedkoopste Nederlandse crypto-handelsbeurs. De hoogste handelscommissie is 0.25 %.

Verder maakt Bitvavo gebruikt van de verzekerde bewaaroplossingen van Coinbase Institutional en Copper. De Bitcoins worden hierdoor extreem veilig opgeslagen en genieten zelfs van een verzekering. Inderdaad, een verzekerde bewaaropslag voor crypto assets is al meteen een doorslaggevend voordeel van Bitvavo versus Litebit. BTCdirect en Bitonic hebben geen wallet-ondersteuning.

Bovendien ondersteunt Bitvavo Crypto Staking, waardoor je automatisch rente kunt verdienen. Over je Bitcoin besparingen kun je automatisch ~1,2 % rente verdienen. Dit is een ander belangrijk voordeel van Bitvavo vs Litebit. BTCdirect en Bitonic bieden geen rente aan.

We hebben een uitgebreide recensie geschreven over Bitvavo die we onze lezers kunnen aanraden om door te nemen:

Een doorslaggevend verschil qua dienst in de vergelijking met Bitvavo is de volgende: Litebit, BTC Direct en Bitonic zijn geen exchanges, maar wisselkantoren waarbij respectieve dienstverleners als makelaars direct Bitcoin en andere crypto's aan de klant verstrekken. Ze kopen zelf de bitcoins in op de grote internationale exchanges, zoals Binance. Ze verkopen vervolgens deze door aan hun klanten. LiteBit, BTC Direct en Bitonic rekenen hierdoor een hogere handelscommissie dan bijvoorbeeld Bitvavo.

Litebit lijkt het meest op Bitvavo aangezien deze dienstverlener een groot aanbod heeft aan cryptovaluta en wallet ondersteuning aanbiedt. Klanten kunnen alle aangekochte cryptovaluta bewaren op het handelsplatform van Litebit en Bitvavo. Dit is zeker gemakkelijk, maar over het algemeen niet aan te raden. Het beste is om een hardware wallet te gebruiken voor het opslaan van de aangekochte crypto's. Verder is het zo dat de aankoop van andere crypto's veel meer risico's herbergt als een speculatieve belegging. De meest veilige belegging is Bitcoin (BTC) en deze belegging herbergt al genoeg risico's. Nogmaals, het beleggen in andere cryptomunten dan Bitcoin is zeer risicovol en een belegger kan al zijn kapitaal verliezen.

Vandaar, dat de dienstverleningen van BTC Direct en Bitonic zeker interessant zijn om te evalueren. Zoals al eerder vermeldt, BTC Direct en Bitonic beschikken niet over wallet ondersteuning. Bovendien bieden ze maar weinig andere crypto's aan. BTC Direct geeft haar klanten ook de mogelijkheid om Ripple XRP, Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC) te kopen, dat is alles. Bitonic wil niks van altcoins (shitcoins) weten en biedt haar klanten de enige echte cryptocurrency aan: Bitcoin (BTC).

Voor de beleggers die vooral of alleen geïnteresseerd zijn in Bitcoin kan daarom Bitonic en BTC Direct interessant zijn aangezien de bitcoins direct worden bijgeschreven op de Bitcoin wallet van de klant. Dit is de meest veilige manier en snelste manier om Bitcoin veilig onder eigen beheer te krijgen. Bij Bitvavo heb je te maken met een extra stap en zul je de aangekochte bitcoins weer van de Bitvavo handelsrekening moet afschrijven. Voor een lange termijn Bitcoin belegger is het voldoende om in feite gebruik te maken van BTC Direct of Bitonic. De actieve handelaar zal beter Bitvavo kunnen gebruiken.

Conclusie: Bitvavo vs Litebit vs BTCdirect vs Bitonic.

Alle dienstverleners bieden een goede dienst aan en zijn zeer betrouwbare partijen in Nederland voor de aankoop/verkoop van bitcoins en cryptovaluta. Voor de Bitcoin lange termijn beleggers zijn BTC Direct en Bitonic voldoende om te gebruiken. Op zoek naar de goedkoopste Bitcoin voor de laagste commissie, dan is Bitvavo de beste optie. Dit geldt ook voor de actieve handelaars die willen speculeren met andere cryptomunten dan Bitcoin. Aangezien alle dienstverleners een prima staat van dienst hebben, is het echt geen slecht idee om bij alle partijen een handelsrekening aan te maken. De voorkeur gaat uit naar Bitvavo en BTC Direct. Bitvavo beschikt verder over verzekerde wallets. In een vergelijking tussen Bitvavo vs Litebit, BTCdirect en Bitonic komt Bitvavo duidelijk als winnaar te voorschijn.

Verder is het van belang om kennis te vergaren over Bitcoin: