De Bitvavo exchange review

06-03-2019

De Bitvavo exchange is de eerste en echte Nederlandse handelsplatform voor digitale valuta's met een eigen orderboek voor het effectief afwikkelen van koop- en verkooporders van haar gebruikers. Op welke manier onderscheid de Bitvavo exchange zich verder van de concurrentie? Laten we eens een aantal kenmerken opnoemen:

 • Bitvavo rekent de laagste handelskosten van Nederland (0% - 0,25%) en kan concurreren met de grote internationale exchanges.
 • De Bitvavo exchange beschikt over een breed aanbod van meer dan 50+ digitale valuta’s.
 • De Bitvavo exchange is ontwikkeld voor zowel beginners als ervaren handelaren.
 • Bitvavo zal verder de mogelijkheid kunnen aanbieden om voor ongelimiteerde bedragen te handelen.
 • De Bitvavo exchange biedt ook mogelijkheden aan om geautomatiseerd te kunnen handelen d.m.v. beschikbare API van de CryptoHopper. De Bitvavo CryptoHopper combinatie is uiterst krachtig en effectief om zo veel mogelijk winst te boeken en verlies te vermijden. Voor meer informatie: Bitvavo & CryptoHopper Review.
 • Bitvavo heeft een veilige bedrijfsstructuur en aparte stichting opgezet (Bitavo Payments) voor het beschermen van de klantentegoeden.
 • Bitvavo staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank en heeft daar een officiële registratie. Dit wil zeggen dat Nederlanders hier veilig en volgens de actuele wet-en regelgeving op een verantwoorde wijze legaal bitcoins kunnen kopen.
 • Bitvavo heeft Coinbase Custody en Copper als custody provider geïntegreerd. Bij deze partijen bewaren ze zoveel mogelijk van de tokens en cryptovaluta’s die ze voor klanten aanhouden. Deze internationale partners zijn hierin gespecialiseerd en beschikken over een externe verzekering welke zoveel mogelijk risico’s afdekken voor hun gebruikers. Meer informatie hierover vindt hier op de blog.
 • Bitvavo Staking diensten. Het is mogelijk om passief geld te verdienen over de aangekochte crypto's door staking. Voor meer informatie: Bitvavo Staking.
 • De Bitvavo exchange heeft haar zaakjes op orde en behoort tot de beste spot handelsbeurzen in de wereld voor digitale activa.

Welke nieuwe veranderingen heeft Bitvavo doorgevoerd ten opzichte van het oude platform?

Bitvavo beschikt nu over twee verschillende interfaces. Een basisinterface voor de beginnende handelaar en een geavanceerde interface voor de actieve ervaren handelaar. Hieronder in de afbeelding kun je beide interfaces naast elkaar zien:

bitvavo

Er is een zeer overzichtelijke basisinterface (rechts) waar iedereen mee uit de voeten kan komen. Het is bedoelt voor de beginner en wanneer deze vastloopt kan er direct contact worden gezocht van de Bitvavo klantenondersteuning via de chat feature. In de basisinterface wordt de Euro als de referentievaluta gebruikt (de zogenaamde base pair).

Vervolgens is er ook een geavanceerde interface (zwart) voor de professionele trader. Bij de geavanceerde interface zijn Euro en BTC de base-pairs welke verhandeld kunnen worden tegen de andere 50+ digitale valuta welke door Bitvavo worden ondersteund. De geavanceerde interface van de Bitvavo exchange beschikt verder over uitgebreide grafieken (trading charts) en natuurlijk inzage in het orderboek. De crypto trader kan hier de volgende ordertypen inzetten.

De Bitvavo exchange ordertypen:

 • Market order - de order zal direct worden uitgevoerd tegen de op dat moment beste beschikbare prijs.

 • Limiet order - de order zal enkel tegen een vooraf vastgestelde prijs worden uitgevoerd waarbij de gebruiker keuze heeft uit de volgende mogelijkheden:

  • Good-til-Canceled. De order blijft liggen in het orderboek totdat deze wordt gevuld of wordt geannuleerd.
  • Immediate-or-Canceled. Het gedeelte van de order wat niet direct kan worden gevuld wordt geannuleerd.
  • Fill-or-Kill. Hierbij wordt de gehele order geannuleerd wanneer deze niet direct gevuld kan worden.
 • Na het lanceren van de Bitvavo exchange zullen andere ordertypen worden toegevoegd, waaronder stop-los orders.

Wat zijn de Bitvavo Exchange handelskosten?

De handelskosten op de Bitvavo exchange zijn zeer laag, waarbij er gebruik zal worden gemaakt van een ‘maker’ / ‘taker’ structuur met verschillende tiers. Voor het bepalen van de ‘tier’ wordt gekeken naar het verhandelde volume van de handelaar over de afgelopen 30 dagen. In principe wordt elke 24 uur opnieuw gekeken in welke ‘tier’ een handelaar hoort, echter hebben handelaren de mogelijkheid om dit real-time te laten aanpassen (bijv. als zij recent enkele grote orders hebben uitgevoerd). Hieronder in het overzicht zijn huidige Bitvavo exchange maker/taker fee structuur inzichtelijk gemaakt, echter zullen deze worden gewijzigd vanaf 21 oktober 2020 een aantrekkelijker fee structuur worden ingevoerd. Voor meer informatie: actuele en nieuwe Bitvavo trading fees.

De Bitvavo exchange API

Via de Bitvavo exchange API is het mogelijk dat computerprogramma's met elkaar kunnen communiceren waarbij vooral moet worden gedacht aan trading bots. Hierdoor kan een handelaar automatisch orders doorgeven of (geautomatiseerd) informatie opvragen over de digitale valuta die verhandeld kunnen worden op Bitvavo exchange. Om de API zo toegankelijk mogelijk te maken heeft Bitvavo SDK/API documentatie opgesteld waarin precies is uitgelegd hoe de API werkt. Een belangrijke stap om de Bitvavo met andere crypto dienstverlening te kunnen laten communiceren.

Is de Bitvavo exchange veilig?

De Bitvavo exchange wordt ontwikkeld door Bitvavo, een besloten vennootschap in Amsterdam die een aparte stichting heeft opgezet voor het splitsen van de tegoeden van de klanten. De bedragen die klanten overboeken worden ontvangen door Stichting Bitvavo Payments. Het vermogen van deze stichting is niet verbonden met Bitvavo B.V. Hierdoor lopen gebruikers van Bitvavo geen risico bij een eventueel faillissement van Bitvavo B.V.

Het merendeel van de cryptovaluta wordt bewaard op zogenaamde “cold wallets”. Dit zijn wallets die offline worden beheerd op apparaten die zijn afgesloten van het internet, waardoor ze niet gehackt kunnen worden. Slechts enkele medewerkers van Bitvavo hebben fysieke toegang tot deze cold wallets. Om te garanderen dat aankopen, verkopen en opnames snel verwerkt worden, wordt een klein percentage van de digitale valuta geplaatst op een zogenaamde “hot wallet”.

Klanten kunnen of moeten in feite Twee-Factor authenticatie inschakelen voor inlogpogingen en opnames van cryptovaluta. Dit beveiligt de rekeningen tegen ongeautoriseerde toegang. Om toegang te krijgen tot een handelsrekening dient de klant namelijk een code in te vullen die de klant op de aan Bitvavo gekoppelde mobiele apparaat te zien krijgt.

Inlogpogingen vanaf onbekende apparaten dienen bevestigd te worden door te klikken op een link die de klant per email ontvangt. Daarnaast is elke sessie van een klant gekoppeld aan het IP adres. In het geval dat dit IP adres wijzigt dient de klant opnieuw in te loggen. Deze beveiligingsmaatregelen kunnen soms ten koste gaan van het gebruiksgemak van de Bitvavo exchange, maar voorkomen in de meeste gevallen ongeautoriseerde toegang tot de rekening van een klant.

De opnames van cryptovaluta naar onbekende adressen en wijzigingen van instellingen dient de klant per email te bevestigen. Indien een hacker toegang krijgt tot de rekening van een klant, tenzij ook het emailadres is gehackt, kunnen er geen digitale valuta worden opgenomen naar onbekende rekeningen. Het is hier aan te raden om gebruik te maken van een email pseudoniem voor het aanmaken van een Bitvavo handelsrekening. Het investeren in een beveiligde en versleutelde email service provider met alias/pseudoniem ondersteuning voor belangrijke rekeningen is een verstandige investering. Hushmail kunnen we van harte aanbevelen. Voor de Bitvavo exchange zou een klant bijvoorbeeld een aparte nym email kunnen aanmaken: klantxyzvanbitvavo@nym.hush.com. Deze is niet gekoppeld aan het eigenlijke email adres van de klant (klantxyz@hushmail.com). Op deze manier kan de hacker de email van de klant niet achterhalen en hacken.

Conclusie over de Bitvavo Exchange

De Bitvavo exchange is in Nederland een unicum en biedt voor Nederlanders de beste en goedkoopste manier om snel en zeker ook veilig cryptovaluta te kopen. Bitvavo is een ambitieus bedrijf die verder kijkt dan de Nederlandse markt en de wind in de zeilen heeft. Bitcoinvisie beveelt deze Nederlandse Bitcoin exchange van harte aan. Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels: