WAAROM LITECOIN?

03-03-2017

Wat is het belang van Litecoin voor Bitcoin?

litecoinWanneer we meer willen leren over de werking van Bitcoin, is het vestandig om te kijken naar Litecoin. Litecoin netwerk is ontworpen als een lichtere, goedkopere en snellere versie van Bitcoin. Litecoin neemt op dit moment het voortouw met de implementatie van nieuwe updates die het nu al snelle Litecoin netwerk zullen omtoveren tot een bliksemsnel netwerk die in staat zal zijn om onmiddellijk gelijktijdig duizenden microtransacties per seconde uit te verwerken. Litecoin is uitgerust met de Segregated Witness update, heeft met succes atomic swaps uitgevoerd en het Lightning Network getest. Bovendien is er een betaaloplossing onder ontwikkeling, LitePay, die voorzien wordt van Visa Litecoin betaalkaarten! Bitcoin moet leren van Litecoin, anders zou Litecoin in de toekomst Bitcoin van haar troon kunnen stoten. Het is niet in deze optiek, niet onverstandig om een aantal Litecoins te kopen bij een vriendelijke Nederlandse bitcoinbeurs zoals Satos. Voor meer informatie: Litecoin Kopen!

Achtergrondinformatie over Litecoin:

Kijk, Litecoin werkt net zoals met Bitcoin op basis van delvers voor het valideren van alle transacties in de blokketen. Een belangrijk verschil is dat de Litecoin blokketen de mogelijkheid heeft om een hoger volume aan transacties te ondersteunen. Er kunnen zo'n 28 transacties per seconde worden verwerkt. Dit komt doordat er een frequentere aanmaak van blokken is. Hierdoor kan het netwerk meer transacties verdragen zonder de noodzaak om de software in de toekomst aan te passen. Transacties hebben een snellere bevestigingstijd van 2,5 minuut.

Litecoin heeft net zoals Bitcoin een begrensd aantal digitale muntjes die kunnen worden gedolven. Bij Bitcoin kunnen er maximaal 21 miljoen muntjes worden gedolven en bij Litecoin zijn dit er 84 miljoen. Litecoin is de klassieke altcoin met al meer dan 6 jaar geschiedenis achter de rug. Litecoin staat bekend als het cryptozilver, terwijl Bitcoin het cryptogoud is.

De 'uitvinder' en belangrijkste ontwikkelaar van Litecoin, Charlie Lee, is niet alleen actief binnen de Litecoin gemeenschap, maar ook in de Bitcoin gemeenschap. Hij was  één van de belangrijkste ontwikkelaars van Coinbase. Hij heeft zijn baan opgezegd al zijn Litecoins verkocht om zo ongestoord te kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van Litecoin. Charlie Lee en de gehele Litecoin gemeenschap hebben consequent gewerkt aan de verbetering van Litecoin zonder te denken aan de prijs van Litecoin. Het gaat om de ontwikkeling van een superieur betalingsnetwerk waarbij Bitcoin van kan leren.

Inderdaad, Bitcoin kan leren van Litecoin. De Bitcoin gemeenschap is in feite veel meer verdeeld en er is in feite meer sprake van een vorm van centralisatie waarbij de belangrijkste ontwikkelaars en delvers veel macht hebben over de ontwikkeling van het Bitcoin netwerk. Niettemin, beslissingen moeten op basis van consensus worden gemaakt. Deze consensus was ver te zoeken in het schaalbaarheidsdebat en heeft geleid tot de Bitcoin cash en Bitcoin Gold vorken.

De prijs van Bitcoin wordt steeds hoger en het netwerk krijgt steeds meer transacties te verwerken. Het probleem is dat het Bitcoin netwerk maar 3 transacties per seconde kan verwerken. Dit in combinatie met een tragere bevestigingstijd van 1 uur maakt het netwerk traag wanneer er een overvloed van transacties gelijkertijd moeten worden verwerkt. Doordat het Bitcoin netwerk nu zo intensief wordt gebruikt, kunnen er zelfs vertragingen van 12 uur optreden. De fees voor het valideren van een transactie nemen toe. In feite is bitcoin nu veel te duur geworden voor het uitvoeren van microtransacties. Dit is een probleem. Litecoin is een lichtgewicht, een transactie is binnen 2,5 minuut bevestigd voor een super lage fee. Het delven van Litecoin  is ook vele male lichter en goedkoper. Bitcoin moet sneller en goedkoper worden anders zal Litecoin een uiterst betrouwbare kandidaat zijn om het touw over te nemen van Bitcoin als het gaat om het uitvoeren van microtransacties. Litecoin kan zeg maar de snelweg worden van Bitcoin om dure transactiekosten en vertragingen te vermijden.

De Bitcoin gemeenschap wil natuurlijk dat het netwerk sneller en goedkoper gaat worden en er zijn op dit moment twee verschillende voorstellen om een upgrade van het Bitcoin netwerk door te voeren om deze sneller en goedkoper te maken. Het eerste voorstel heet Bitcoin Unlimited en het tweede voorstel heet Bitcoin SegWit.

Bij een SegWit update zal vooral de blokketen van Bitcoin meer transacties kunnen verwerken. Van 3 naar maximaal 14. De Segregated Witness update behelst een verandering in de structuur van de blokken.

litcoin versus bitcoin De transactiesectie van een blok in een blokteken kan effectiever worden ingericht. Vooral de manier waarop de handtekeningen binnen de transactiegevens is samengevoegd is niet optimaal. Je kunt deze gegevens van de handtekeningen (die zo'n 65 % van ruimte innemen binnen een blok) scheiden (segregate) en organiseren binnen eigen structuur in blok, de Wittness. De Witness (de gestructureerde gegevens van de handtekeningen) komen  pas aan het einde van blokorde aan de orde om zo meer  ruimte te geven aan extra transacties. Via deze update kan elke blok makkelijk 14 transacties verwerken. Het is tevens de eerste stap in de richting van het implementeren van het Bitcoin Lightening Network. The Lightning Network is onder ontwikkeling en kan gezien worden als een laag boven de Bitcoin blokketen om duizenden transacties per seconde buiten de blokketen te verwerken alvorens ze definitief te verwerken in de Bitcoin blokketen zelf. Transacties kunnen onmiddelijk worden verricht en deze meer ingrijpende toevoeging aan de Bitcoin blokketen zal het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin geheel oplossen.

Bij een Bitcoin Unlimited update wordt er niet niks veranderd aan de opbouw van een blok, maar wordt alleen de grootte van de blok aangepast van 1MB naar 2MB of meer. Miners met een Bitcoin Unlimited update zal geen bloks met een segwit update kunnen herkennen, terwijl miners met een Segwit update wel de oudere blokstructuur kunnen herkennen.

Vele experts vrezen voor een zogenaamde splitsing van het Bitcoin netwerk als de Bitcoin Unlimited update wordt doorgevoerd. Charlie Lee, de satoshi van Litecoin, wil dit doemscenario vermijden. Hij ziet veel meer voordelen met het implementeren van een SegWit update aangezien het veel meer voordelen kan inhouden voor de verdere ontwikkeling van het netwerk zoals de verdere implementering van het Lighting Network.

Niettemin, vele ontwikkelaars in de Bitcoin gemeenschap vrezen voor de gevolgen van een SegWit update en vinden deze te ingrijpend.. Charlie Lee onderschrijft dit niet en zal een consensus bereiken binnen de Litecoin gemeenschap om een SegWit update binnen het Litecoin netwerk door te voeren.

Wanneer deze update klaar is, zal Litecoin veel meer transacties per seconde kunnen verwerken. Een SegWit update heeft vele andere voordelen die vervolgens ook binnen het Litecoin netwerk kunnen worden getest. Inderdaad, Litecoin lijkt het voortouw te nemen in netwerk innovatie en de benodigde implementaties die een belangrijke leerervaring zal zijn voor de Bitcoin gemeenschap. Litecoin wijst Bitcoin de weg en toont haar gebreken. Het grootste probleem is dat er bij Bitcoin een consensus van 95 % moet worden bereikt. Er bestond een groot risico dat er geen enkele update zou worden uitgevoerd binnen het Bitcoin netwerk. Litecoin met een segwit update en een verdere Litecoin Lightning Network toevoeging kan gemakkelijk alle transacties van het Bitcoin netwerk aan ....  Een andere belangrijke stap is de adoptie van Rootstock van Litecoin. Litecoin zal hierdoor smart contract functionaliteit krijgen door middel van een zijketen op de Litecoin blokketen. Concreet wil dit zeggen dat Litecoin slimme contracten zal kunnen verwerken en uitvoeren met behulp van de technologie van Rootstock. Je zou gemakshalve kunnen zeggen dat een Ethereum variant door Rootstock op Litecoin zal worden gezet! Concreet zal in dit in de toekomst kunnen betekenen dat Litecoin ook ICO's zou kunnen ondersteunen.

Litecoin heeft ook al met succes atomic swaps getest en uitgevoerd met Bitcoin en andere cryptovaluta zoals Decred. Zal Litecoin de leiding gaan overnemen? Het lijkt erop dat iedereen Litecoin op dit moment onderschat. Misschien maar eens tijd om een aantal Litecoins te kopen?

Bronnen: