deCRED

23-03-2017

Bitcoin en deCRED?

De ontwikkelaars van deCRED hebben een aantal lessen geleerd over de ontwikkeling van Bitcoin en nieuwe cryptocurrencies. De ontwikkelingsgeschiedenis van Bitcoin leert ons onder andere dat het moeilijk is om een iedereen binnen een gemeenschap tevreden te stellen.

![decred]((/static/2017/03/decred.png)Uiteindelijk zijn het mensen die gebruik maken van een nieuwe internet technologie en zoals bij elke technologische innovatie het geval is, moeten mensen deze ook onderhouden en aanpassingen kunnen maken. Bitcoin was niet meteen perfect en de gemeenschap van ontwikkelaars, delvers en nodes moeten tot een consensus komen om bepaalde verbeteringen toe te passen. Bitcoin is programmeerbaar en updates kunnen worden uitgevoerd wanneer er een 95 % consensus is. Hoe meer mensen van het netwerk gebruik maken en hoe meer belangrijke spelers zoals bedrijven en organisaties proberen mee te werken, hoe meer ruimte er is voor mogelijke belangenverstrengelingen en conflicten. Hierdoor is het mogelijk dat er geen consensus kan worden bereikt om bepaalde noodzakelijke verbeteringen te implementeren.

Bij Bitcoin is er een conflict over de manier waarop de blokketen van het Bitcoin netwerk kan worden aangepast om goedkopere en snellere transacties te verwezenlijken. De blokketen van Bitcoin is niet schaalbaar. De Bitcoin Core groep wil dat de grootte van een blok niet hoeft te worden uitgebreid, maar effectiever kan worden ingericht waardoor er ruimte wordt bespaard. Dit kan makkelijk via een Segregated Witness update uit te voeren. Deze ruimte besparing zal op korte termijn de transactiesnelheid ten goede komen en de kosten verlagen. De tijdwinst zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van het Lightning Network. Dit is een extra laag boven de Blockchain voor het verwezenlijken van transacties via vertrouwde betalingstunnels. Deze LN-transacties worden niet direct in blockchain zelf verwerkt, maar achteraf wanneer de reeks van LN-transacties binnen een tunnel is afgerond. Deze transacties kunnen bliksem snel verlopen en daadwerkelijk een globaal super snel en super goedkoop betalingsnetwerk mogelijk maken.

Niet iedereen binnen de Bitcoin gemeenschap is blij met dit perspectief. Vooral de Bitcoin delvers met grote serverparken in China hebben liever te maken met grotere blokken in de blokketen. Het zet mogelijke concurrentie buiten spel aangezien het meer rekenkracht vereist om grotere blokken te verwerken. Bovendien, wanneer er off-chain transacties zullen plaatsvinden via het toekomstige Lightning Netwerk boven Bitcoin, zullen de delvers geen miner fees kunnen verdienen. Grotere blokken in de blokketen zullen de machtsbalans verder opschuiven naar de delvers. Is dat de bedoeling? Is dat geen centralisatie van macht?

De ontwikkelaars van deCRED beschouwen de consensus protocol van Bitcoin problematisch. Dit is een zogenaamd Proof of Work protocol op basis van Bitcoin Mining. Er moet gezocht worden naar een consensus systeem waarbij op lange termijn het netwerk gedecentraliseerd blijf en een harmonische gemeenschap van gebruikers, ontwikkelaars, nodes en delvers kan worden gegarandeert. De ontwikkelaars van deCRED hebben daarom gekeken naar andere cryptografische oplossingen en protocollen die gebruikt zijn bij andere cryptovaluta's en altcoins. Vele altcoins kun je zien als experimenten waaruit je het beste moet halen. Dit heeft deCRED gedaan.

DeCRED wil een superieure altcoin zijn voor Bitcoin. DeCRED is gebaseerd op de Bitcoin technologie. Precies zoals bij Bitcoin kunnen er maar maximaal 21 miljoen DCR's worden gedolven. De ontwikkelingsgeschiedenis is bestudeerd geworden van alle cryptocurrencies om in feite een betere en geoptimaliseerde Bitcoin variant te maken. De nieuwste geavanceerde algoritmes en protocollen (blake256, schnorr, secp256k1, curve25519) worden gebruikt voor het ontwikkelen van een superieure vorm van bitcoin: decentralized credit (deCRED). Dit in het belang van het behouden van een gemeenschappelijke consensus en evenwichtige machtsbalans tussen alle leden van de deCRED gemeenschap.

DeCRED heeft hiervoor een hybride consensus protocol ontwikkeld (Proof of Work & Proof of Stake) waarbij 10 % van de transactiekosten terugvloeien naar een ontwikkelingspot. Deze pot met geld wordt vervolgens ingezet om ontwikkelaars te kunnen betalen en de beste ontwikkelaars aan te trekken. Dit maakt de ontwikkeling van het deCRED netwerk onafhankelijk van derde partijen aangezien de ontwikkelaars daadwerkelijk 100 % onafhankelijk zijn. Bij Bitcoin worden de ontwikkelaars betaald door donaties of door bitcoin bedrijven.

De ontwikkeling van deCRED zal zeer interessant zijn om te volgen en kan een interessante belegging zijn. Vooral wanneer de Bitcoin gemeenschap uitelkaar zal vallen en een splitsing van het netwerk zal optreden. De magie van Bitcoin zal dan verdwijnen. Bitcoin is dan zeer kwetsbaar en kan de troon verliezen aan een andere superieur ontworpen altcoin zoals deCRED? De deCRED gemeenschap zal zich moeten bewijzen. De laatste twee jaren heeft deCRED veel vooruitgang geboekt en de roadmap voor 2018 ziet er zeer goed uit! Het is niet zo vreemd dat de koers van deCRED aardig is gestegen de afgelopen tijd. Het is een interessante cryptomunt om te kopen.

Wil je deCRED kopen?

Dit kun je het makkelijkste doen in Nederland bij Litebit.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels: