ROOTSTOCK (RSK)

08-10-2017

Het belang van Rootstock project voor Bitcoin?

rootstock rsk ethereum op bitcoinEven een stap terug. Het succes van Ethereum is te danken aan de flexibiliteit van de blokketen met een ingebouwde protocol voor het uitvoeren van slimme contracten. Slimme contracten stellen ontwikkelaars in staat om applicaties en tokens te programmeren. Het is vooral benut geworden door slimme zakenmensen om via Ethereum tokens en Initial Coin Offerings op te zetten voor het financieren van nieuwe projecten.

Bitcoin kent deze flexibiliteit niet. Het bitcoin transactieprotocol is gebaseerd op een rigide script taal waarbij alles draait om veiligheid, niet flexibiliteit. Bitcoin is dan ook niet ontwikkeld om te worden gebruikt als een smart contract platform, maar als een veilige cryptocurrency. Hier komen we meteen tot een belangrijk onderscheid tussen beide blokketens. Toch wil dit niet zeggen dat Bitcoin daardoor niet gebruikt zou kunnen worden als een fundament voor een slimme contracten protocol. De ontwikkeling van Bitcoin met een smart contract platform is vertraagd geworden door het lange uitblijven van de Segregated Witness update waardoor een kleine transaction mallebility probleem in het Bitcoin protocol niet kon worden verholpen. Nu het probleem is verholpen kan er daadwerkelijk werk worden gemaakt van bestaande experimenten en projecten zoals die van Rootstock (RSK).

Rootstock brengt de Ethereum smart contract platform naar Bitcoin als een zijketen zonder dat er Ethers nodig zijn. De smart contract functionaliteit wordt toegevoegd als een sidechain op de Bitcoin blockchain en wordt ook gefinancierd door bitcoins.

De koppeling wordt verwezenlijkt door een two-way-peg dwz een tweeweg-pin-gat verbinding waarbinnen een X aantal bitcoins tijdelijk op de blokketen worden vastgezet om vervolgens op de sidechain te worden vrijgegeven. Deze (smart) bitcoins kunnen vervolgens gebruikt worden voor het uitvoeren van smart contracts en de betalingen die daaraan gekoppeld kunnen zijn. Wanneer de bitcoins weer op de respectieve sidechain worden vastgezet, kunnen de corresponderende bitcoins die op de Bitcoin blockchain vast zaten nu weer los en in omloop komen.

Het voordeel van deze constructie is dat de Bitcoin blockhain als veilig transactienetwerk onveranderd blijft en ongemoeid blijft bij een mogelijk falen van een smart contract in een sidechain. Er zijn geen risico's verbonden met het experimenteren met expressieve programmeertalen en smart contract applicaties voor het functioneren van het Bitcoin netwerk. Bovendien is er altijd zekerheid dat financiële transacties veilig worden verwerkt. Dus door bovenop Bitcoin te bouwen krijg je alle mogelijkheden die Ethereum biedt naar Bitcoin zonder de gevaren en risico's. De risico's blijven beperkt tot de betreffende sidechain in kwestie.

Toch, Rootstock is er nog niet helemaal..... de koppeling tussen beide ketens kan nog niet vertrouwensloos plaatsvinden. Dit is een groot nadeel ten opzichte van Ethereum. Zolang dit technologisch zwakke punt niet is opgelost is het moeilijk om te concurreren en schaalbaar te worden. Toch, nu Segregated Witness is geïmplementeerd geworden kunnen de ontwikkelaars echt van start gaan met het experimenteren met smart contracts voor Bitcoin. Het Ginger open-source testnet platform is voor iedereen beschikbaar!

Ten slotte, vergeet niet dat Rootstock ook samenwerkt met de Litecoin Foundation. Litecoin zal inderdaad ook over Smart Litecoins beschikken! Alweer een reden om niet Litecoin te vergeten. Litecoin is een pionier op het gebied van het testen van nieuwe tech snufjes voor Bitcoin.

Gerelateerde artikels: