Nieuw! Bezoek Bitvavo! Bijzondere Nederlandse cryptobeurs met multicoin wallet ondersteuning voor o.a. Ripple en Ada!

Beleggen in XRP – Ripple

Waarom zou ik geld beleggen in XRP van Ripple? Wat zijn de risico’s?

beleggen in ripple xrp

Meer en meer mensen kopen XRP de cryptomunt van Ripple. Als een korte termijn handelsstrategie om meer euro’s of bitcoins te verdienen kan dit wellicht een zeer goede zet zijn. Is het ook een goede zet om XRP te kopen als een lange termijn investering?

Deze vraag is niet zo makkelijk om te beantwoorden. Laten eens nader bekijken waarom het beleggen in Ripple door het kopen van XRP niet onproblematisch is.

Het beleggen in XRP van Ripple, de plus- en probleempunten:

In de eerste plaats, is het niet mogelijk om aandelen van het bedrijf Ripple te kopen. Dit zou inderdaad een mooie lange termijn investering kunnen zijn. Het bedrijf Ripple heeft over de jaren een samenwerking opgebouwd met meer dan 200 financiële instellingen. Er is door Ripple een overlegorgaan opgericht: Global Payments Steering Group (GPSG). De GPSG zorgt voor het kader en de regels om de Ripple technologie en RippleNet te gebruiken voor het afwikkelen van grensoverschrijdende betalingen. Vooral in het Oosten (Japen) en het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië) staan banken open voor het experimenteren met het nieuw gedistribueerd internationaal betalingsnetwerk van Ripple die onafhankelijk van het dure en inefficiënte SWIFT-netwerk werkt. SWIFT kan mede worden gebruikt door politieke en financiële repressie (zoals in het geval van Iran). Ripple heeft de technologie en samenwerkingsverbanden om daadwerkelijk een goedkoper en veel beter alternatief voor SWIFT te bieden. Hieronder kun je een video zien over de werking van RippleNet:

Een overzicht over hoe het RippleNet werkt.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat vele belangrijke systeembanken nu samenwerken met Ripple. Waarschijnlijk zullen vele instellingen nu actief gaan sleutelen en het RippleNet integreren in hun bedrijfsprocessen met behulp van o.a. de xCurren, xVia of xRapid software van Ripple. Dit vooruitzicht biedt mogelijkheden voor een uiterst positieve XRP koers verwachting. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat XRP als een gereguleerde digitale asset zal worden erkend. Het kopen van XRP als een lange termijn investering is in deze context zeker interessant. Toch is er een probleem en risico met betrekking tot XRP als een lange termijn investering.

Het bedrijf Ripple heeft XRP via een pre-mine meteen uit het niets geschapen in 100 miljard eenheden. Van deze 100 miljard XRP zijn 40 miljard XRP in omloop gebracht op de markt terwijl de andere 60 miljard XRP direct onder beheer van Ripple staan. Van deze 60 miljard XRP’s zijn 55 miljard in escrow vastgezet. Ripple heeft recht om maandelijks 1 miljard XRP uit te keren en heeft zelf 5 miljard onder direct beheer. Gelukkig is Ripple een verantwoordelijke onderneming en is het uiterst onwaarschijnlijk dat Ripple XRP zal gaan dumpen op de markt. Niettemin, het wijst wel op een belangrijk pijnpunt en risico.

Ripple heeft een enorme invloed op de prijsontwikkeling en expansie van de XRP geldhoeveelheid. Ripple werkt als een soort centrale private bank en een investering in XRP is meteen verbonden aan derde partij risico’s. Bovendien, Ripple is een besloten vennootschap. Uiteindelijk is het lot van XRP in handen van het beleid van de aandeelhouders van XRP.

Chris Larsen is een van de oprichters van Ripple en beschikt over meer dan 5 miljard XRP! Hij heeft bovendien een 17% meerderheidsbelang in Ripple. Dit maakt Chris tot een van de rijkste mensen op aarde. De huidige directeur, Brad Garlinghouse, beschikt ook over 5 miljard XRP en heeft een belang van 6.3% in het bedrijf. Jed McCaleb, een van de oprichters van Ripple verliet het bedrijf in 2013 en heeft ook nog recht op 5.3 miljard XRP. Hij krijgt maandelijks een klein gedeelte uitgekeerd. De verkoop van zijn eigen XRP’s worden verder door een overeenkomst gereguleerd om een prijs dump in XRP te vermijden.

Deze problematiek is natuurlijk niet ontgaan bij financiële instellingen die samenwerken met Ripple. De XRP werkt primair als een overbruggende valuta en bij de implementatie van de belangrijkste Ripple software door banken, de Xcurrent, is het gebruik van XRP optioneel. Inderdaad, de xCurrent software kan zonder XRP werken voor het verwerken van grensoverschrijdende betalingen in verschillende valuta’s. Dit betekent dat het succes van Ripple en de implementatie van xCurrent sofware zich niet hoeft te vertalen in een daadwerkelijke grotere vraag naar XRP. Deze vraag kan meer op speculatie berusten dan op een daadwerkelijke vraag van banken. Een belangrijke vraag is dan ook welke waardepropositie XRP heeft en welke problemen er worden opgelost.

Wat is de waardepropositie van XRP?

Laten we even puntsgewijs opsommen wat de waardepropositie is van XRP en welke rol deze vervult binnen RippleNet:

  1. Onmiddellijke afwikkeling van grensoverschrijdende overboekingen tussen banken en andere financiële instellingen volgens de wet- en regelgeving ten aanzien van het internationaal betaalverkeer.
  2. Een totale vervanging of beter alternatief voor het boekhouden in Nostros en Vostros rekeningen tussen financiële instellingen.
  3. Een transactiemiddel binnen de verdere ontwikkeling van het Internet of Value, Internet of Things en gerelateerde microbetalingen.
  4. Internet tipping en online crowdfunding.
  5. Online betaalmiddel, digitaal cash.
  6. Beleggingsobject – XRP is een nieuwe digitale asset klasse.
  7. XRP kan functioneren als onderpand voor kredieten.

Conclusie over het beleggen in Ripple (XRP):

De Ripple technologie en software kan als een alternatief voor SWIFT werken op basis van bestaande lokale fiat valuta’s zonder noodzaak dat de XRP wordt gebruikt voor het afwikkelen van grensoverschrijdende betalingen. XRP komt verder met derde partij risico’s die zich kunnen vertalen in een inflatoir monetair beleid onder leiding van uiteindelijk de aandeelhouders van Ripple. Het is onwaarschijnlijk dat Ripple zich onverantwoord zal gedragen en waarschijnlijk verbonden is aan allerlei restricties van o.a. haar samenwerkingspartners. Niettemin, er kan van alles misgaan wanneer mensen over te veel geld en macht beschikken. Het beleggen in XRP is vanuit deze optiek risicovol. XRP is vanuit een puur cryptocurrency perspectief gewoonweg controversieel en staat daarbij in contrast met Bitcoin. Een lange termijn investering in Bitcoin kan daadwerkelijk gezien worden als een investering in digitaal goud.

Een lange termijn investering in XRP kan worden beschouwd als een afgeleid Ripple aandeel. Het succes van Ripple als financieel technisch software bedrijf met het verwezenlijken van een alternatief voor SWIFT zal als gevolg leiden tot een hogere Ripple aandeel koers. Dit zal zich gedeeltelijk terugvertalen in een hogere XRP koers. XRP heeft verder een duidelijke waarde propositie die interessant kan zijn voor financiële instellingen. Het is niet uit te sluiten dat Ripple met financiële instellingen verdragen zal afsluiten om een gedeelte van de XRP in escrow te herverdelen om de verdere liquiditeit te vergroten. In dit perspectief zou XRP wel eens de crypto favoriet van de banken kunnen worden, waarbij Bitcoin als een soort digitale goud reserve zal worden aangehouden. Een stille balansact van het oude financiële systeem door een investering in twee verschillende type digitale assets met ieder een unieke rol binnen een nieuw financieel paradigma? De toekomst zal het uitwijzen.

Voor meer informatie:

0 comments… add one

Leave a Comment

Previous Post:

Next Post: