Bitcoin als beleggingsklasse

27-12-2018

De erkenning van Bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse en beleggingsinstrument.

Het jaar 2018 was een zeer treurig jaar voor de koers van Bitcoin. In januari keerde de stierenmarkt zich om in een berenmarkt met voortdurende prijscorrecties met nieuwe prijsbodems doordat steeds meer particuliere beleggers en speculanten de Bitcoin kapitaalmarkt verlieten.

Vanuit een ander perspectief kan men stellen dat het afgelopen jaar 2018 een uitstekend jaar was voor de institutionele beleggers die goedkoop crypto's willen inkopen. Ze wachten vooralsnog aan de zijkant op de juiste wettelijke kaders om te kunnen beleggen in Bitcoin. Ondanks de correcties werd het in 2018 duidelijk dat de institutionele beleggers Bitcoin als een nieuwe digitale beleggingsklasse zien.

Dit feit komt duidelijk naar voren in een intern rapport van de zakenbank Morgan Stanley: ‘Bitcoin Decrypted, A Brief Teach-In and Implications’. Bitcoin wordt volgens de onderzoekers van de bank als een alternatieve beleggingsklasse beschouwd aangezien het is opgeworpen wordt als antwoord op de problemen van het traditionele financiële systeem en als store-of-value die onafhankelijk buiten het traditionele financiële systeem 24/7 opereert. Een vereiste voor het grootkapitaal is wel dat er goede gereguleerde Bitcoin exchanges, opslagdiensten en handelsplatformen worden uitgewerkt. Inderdaad, deze worden op dit moment voor de institutionele beleggers gebouwd.

De infrastructuur voor een nieuwe beleggingsklasse:

In de eerste plaats is er Fidelity Investments. Fidelity is een onafhankelijke vermogensbeheerder met meer dan 7 biljoen Amerikaanse Dollars in haar koffers. Deze belangrijke financiële grootmacht op het gebied van vermogensbeheer zal in 2019 Fidelity Digital Assets Services lanceren. Deze dienst zal institutionele investeerders en andere beleggers de mogelijkheid bieden om te investeren in Bitcoin en andere digitale assets. Deze dienstverlening is een belangrijke stap vooruit waardoor meer en meer vermogensbeheerders hun voeten nat zullen durven maken.

Fidelity is niet de enige partij op Wall Street die een belangrijke rol wil gaan spelen in het faciliteren van de gereguleerde institutionele handel in Bitcoin. ICE (Inter Continental Exchange), het moederbedrijf van onder andere de New York Stock Exchange (NYSE), werkt op dit moment aan de lancering van Bakkt. Bakkt wil de massale adoptie van digitale activa ondersteunen door het uitbouwen van de beste infrastructuur voor het verhandelen, uitgeven en opslaan van cryptovaluta en digitale blockchain assets. Om dit te bereiken zal Bakkt werken aan een framework dat als een fundament voor o.a. gereguleerde Bitcoin kapitaalmarkten zal dienen.

ICE wordt verder gevolgd door de effectenmakelaar TD Ameritrade. Deze financiële reus werkt aan een eigen crypto exchange (ErisX). Ten slotte, de Nasdaq heeft ook bekend gemaakt dat het haar voeten nat zal maken. De NASDAQ zal Bitcoin futures aanbieden en elke Amerikaanse zakenbank zal van start gaan met een eigen crypto trading desk die gebruik zal kunnen maken van deze nieuwe mogelijkheden.

Beter laat dan nooit?

De komst van de institutionele beleggers werd gedurende de stierenmarkt in 2017 volop aangekondigd toen de CBOE en de CME Group Bitcoin Futures lanceerde. Het duwde de Bitcoin koers tot bijna over de $20.000,- grens. De koersverwachtingen werden naar boven geschroefd aangezien het institutionele geld de koers verder naar de maan zou laten schieten. Deze verwachting was veel te voorbarig. Belangstelling viel tegen. De benodigde infrastructuur en kaders waren er ook nog niet. De lancering van de Bitcoin Futures door de CME en de CBOE waren de eerste kleine stappen. De Amerikaanse beurswaakhond (SEC) keurde verder de Bitcoin ETF voorstellen af waardoor de Bitcoin koers weer nieuwe bodems opzocht.

Het kost tijd om een nieuwe beleggingsklasse investeerbaar te kunnen maken volgens de wetgeving en regels voor institutionele beleggers en beleggingsfondsen. Ondanks de koersdalingen is de financialisering van Bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse voor het grote geld volop in ontwikkeling. Het zal waarschijnlijk nog een aantal jaren duren, maar 2019 zal pas echt het begin aankondigen van de komst van institutionele beleggers. Nu crypto de berenmarkt alle zwakke handen en partijen uit de markt jaagt, zijn de lage koersen in het vierde kwartaal van 2018 een veel betere aanleiding voor institutionele beleggers om volgens de regels voorzichtig te investeren in Bitcoin als een nieuwe beleggingsklasse. De oude wereld van high finance zal langzaam overstappen naar de nieuwe wereld van crypto finance.

Voor meer informatie:

Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op vele verschillende artikels van de Bitcoin Cursus die je kunt vinden op de bestebank.org. Deze informatie is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Bitcoin is een volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. Vergaar eerst kennis over Bitcoin voordat u een beslissing neemt om bitcoin te kopen!