BAKKT

29-12-2018

![]((/static/2018/12/bakkt.png)

Bakkt is het duidelijke bewijs Wall Street wil meedoen met het ontwikkelen van een nieuwe gereguleerde kapitaalmarkt voor Bitcoin en crypto assets in het algemeen. Bakkt is een ambitieus project voor het verwezenlijken van een open en gereguleerd handelsplatform voor digitale activa dat wordt ontwikkeld onder leiding van de ICE (Inter Continental Exchange). Dit is het moederbedrijf van onder meer de New York Stock Exchange (NYSE). De NYSE is naar marktkapitalisatie de grootste aandelenbeurs ter wereld en wil met de oprichting van Bakkt de grootste gereguleerde handelsbeurs voor crypto assets worden.

Bakkt werkt aan een framework en de infrastructuur dat als een fundament voor de Bitcoin en cryptovaluta kapitaalmarkten zal dienen. Hierbij wordt er gekeken naar een aantal belangrijke componenten:

Er is een duidelijke focus op het implementeren en het naleven van duidelijke en consistente regelgeving waarbij de koersvorming (price discovery) en marktwerking transparant, efficiënt en betrouwbaar is. De koersontwikkeling van de markten moet betrouwbaar zijn met een overzichtelijk handelsstructuur en faciliteiten voor institutionele beleggers. Prijsmanipulatie op basis van papieren claims moet worden vermeden en het gebruik van hefbomen op het handelsplatform worden dan ook niet ondersteunt.

Bakkt zal in de loop van 2019 beginnen met de lancering van Bitcoin Futures. De termijncontracten zullen gaan over afgedekte bitcoins en de daadwerkelijke mogelijke levering van de onderliggende bitcoins.
Het gaat niet om contracten die alleen in Amerikaanse Dollars worden afgehandeld, maar over termijncontracten die daadwerkelijk over bitcoins in beheer van Bakkt gaan. Bakkt werkt dan ook aan gereguleerde opslagfaciliteiten en wil werken aan de integriteit van de Bitcoin marktwerking en de reputatie van Bakkt zelf als de beste Bitcoin exchange voor vooral het grootkapitaal van de institutionele beleggers.

Het is niet vreemd dat de oudere exchanges zoals Coinbase en Gemini hard werken aan de infrastructuur en reputatie om ook te kunnen concurreren met Bakkt voor de institutionele klanten. In de beginfase zal Bakkt eerst op de erkende Bitcoin exchanges de bitcoins op de OTC markt kopen.

Bakkt en haar invloed op de Bitcoin kapitaalmarkt?

Bitcoin en digital assets in het algemeen worden gezien als een nieuwe beleggingsklasse. De ontwikkeling van Bakkt zal stap voor stap gaan en de lancering is al een keer uitgesteld geworden. Bakkt zal in de loop van het eerste kwartaal van 2019 alleen van start gaan met Bitcoin Futures. Hiermee zal Bakkt vooralsnog eerst concurreren met de CME en de CBOE groep doordat het afgedekte bitcoin termijn contracten kan aanbieden aan institutionele beleggers. De initiële impact zal vooralsnog beperkt zijn en Bakkt moet als een ontwikkelingsproject worden gezien die een aantal jaren in beslag kan nemen waardoor stap voor stap meer en meer kapitaal naar de Bitcoin en cryptovaluta markten kan stromen op basis van de strenge vereisten en regelgeving voor institutionele beleggers.

Verdere samenwerkingsverbanden zullen hier ook een belangrijke rol gaan spelen. Bakkt werkt samen met BCG, Starbucks en Microsoft. Hierdoor kan ook verdere adoptie verder worden gestimuleerd. Dit kan verder meer kapitaal aantrekken en vooral initieel de Bitcoin kapitaalmarkt professionaliseren. Over een periode van een twee tot vijf jaar kan de impact van Bakkt cruciaal zijn voor de verdere ontwikkeling van Bitcoin als een beleggingsklasse en cryptovaluta.

Voor meer informatie:

Bronnen:

  • https://medium.com/bakkt-blog
  • https://cointelegraph.com/news/nyse-operators-bakkt-confirms-end-of-january-launch-date-for-digital-assets-platform
  • https://www.cnbc.com/2018/11/28/bitcoin-and-digital-assets-are-here-to-stay-says-nyse-chairman.html
  • https://www.bakkt.com/