BITCOIN OF DASH

10-03-2017

Zal ik kiezen voor Bitcoin of Dash?

Een lezer vroeg of Dash een beter cryptogeld is dan Bitcoin. Is Dash een goed alternatief voor Bitcoin? Zal ik beleggen in Dash of Bitcoin?

![dash]((/static/2017/03/bitcoin-versus-dash.png)De Dash cryptocurrency heeft veel aandacht gekregen en heeft snel een enorme marktkapitalisatie verworven in vergelijking met andere altcoins. Dash is uiteindelijk een altcoin. De Dash altcoin heeft zich uitstekend geprofileerd als een snellere, goedkopere en meer privacy georiënteerde cryptocurrency dan de Bitcoin. Feitelijk is het ook zo dat deze eigenschappen wenselijk zijn voor Bitcoin. De voorspoed van Dash heeft te maken met het succes van Bitcoin en de marketing praktijken van de Dash gemeenschap.

Bitcoin is door de toenemende vraag duurder geworden. Door de duurdere prijs worden ook de miner fees duurder. Een dure Bitcoin is niet goed voor microbetalingen. Voor het uitvoeren van microbetalingen is het nu voordeliger om een altcoin zoals Dash te gebruiken.

Bitcoin maakt elke 10 minuten een nieuwe blokketen aan, kan maar 3 transacties per seconde verwerken en heeft een bevestigingstijd van een uur. Om een transactie definitief goed te keuren is er soms meer dan een uur nodig voordat het Bitcoin netwerk de transactie vastlegt in de blockchain. Wanneer er meer dan 3 transacties per seconde plaatsvinden, kunnen er verdere vertragingen plaatsvinden. Satoshi Nakamoto, de uitvinder van Bitcoin, heeft niet deze populariteit voorzien. Er zullen aanpassingen moeten worden gemaakt in de structuur en grootte van elke blokketen om Bitcoin meer schaalbaar te maken. Hierover zal de Bitcoin gemeenschap een beslissing moeten nemen op basis van een 95 % consensus.

Een Dash wallet beschikt over de InstantSend optie waarbij je onmiddellijk iemand anders kunt betalen met Dash. Dash heeft een confirmatietijd van 4 secondes. Bovendien kun je iemand anders anoniem betalen via PrivateSend. Zijn deze Dash eigenschappen voldoende om dan meteen een oordeel te vellen over Bitcoin?

Nee, natuurlijk niet.

Dash heeft in het eerste kwartaal van 2017 is enorm in waarde gestegen en heeft een marktkapitalisatie van bijna 400 miljoen dollar verworven. Dit is nog steeds 52 x minder dan de marktkapitalisatie van Bitcoin. We moeten ons verder afvragen waarop deze super snelle prijsstijging is gebaseerd? Is de Dash economie met veel nieuwe handige toepassingen uitgebreid? Of is het een teken dat vele beleggers zoeken naar een ander speeltje, vooral nu dat het Bitcoin netwerk trager is geworden? Is er frustratie binnen de Bitcoin gemeenschap over de langzame voortgang in het debat over welke weg de beste is voor Bitcoin?

Inderdaad, Roger Ver, is een voorstander van Bitcoin Cash en klaagde steen en been over vooral de stijgende miner fees voor het uitvoeren van een transactie. Hij kocht voor $ 100.000,- aan Dash en voerde een transactie uit om deze te vergelijken met de stand van zaken bij Bitcoin.

Dit was natuurlijk reklame voor Dash en een indirecte aanbeveling om Dash te kopen. Dit was misschien niet de bedoeling, maar naar mijn inziens gaf dit een verdere impuls voor beleggers om Dash op te kopen. Sindsdien is de prijs alleen maar toegenomen en staat Dash nu op een top positie achter Ethereum in de wereld van de cryptovaluta markten. Persoonlijk, zie ik eerder een risico dat we te maken hebben met een zeepbel in de manier waarop de koers van Dash zich heeft ontwikkeld. De Dash gemeenschap heeft niettemin de ambitie om de belangrijkste cryptocurrency te worden. Mocht Dash meer en meer gebruikers krijgen en zinvolle toepassingen, zeker, Dash kan verder uitgroeien, maar nogmaals, er spelen andere zaken.

Vanuit een cryptografisch standpunt en de manier waarop Dash door Evan Duffield initieel werd ontwikkeld en uitgebracht bestaan er twijfels. Dash is een jonge, nog geen beproefde cryptocurrency, met een rommelige geschiedenis. Vanuit dit oogpunt zou ik niet kiezen voor Dash. Beleggen in Dash is uitermate risicovol! Ik zou nooit kiezen voor Dash boven de Bitcoin. Ik zou zeker wel overwegen om Dash te gebruiken voor snelle anonieme microbetalingen. Het kan ook leuk zijn om Dash te kopen als een vorm van speculatie, na een prijscorrectie. Voor meer informatie:

Ten slotte, er is een andere klassieke altcoin met een lange en gezonde geschiedenis die op dit moment onderschat wordt: Litecoin. Deze kan als alternatief voor Dash worden gebruikt voor het uitvoeren van snelle en goedkope transacties. Zoek je naar een snelle en makkelijk te gebruiken privacy coin, dan heeft DASH weer de voorkeur. Voor meer informatie:

Bronnen: