DASH

02-03-2018

dashDASH staat voor Digital Cash, het is de digitale contant geld onder de crypto's met afdoende privacy maatregelen. DASH heeft veel overgenomen van Bitcoin, maar beoogt een nieuwe, betere generatie cryptocurrency te zijn. Hieronder in de video kun je een mooie introductie krijgen over het concept van DASH:

Koop DASH voordelig en snel in Nederland bij Bitvavo

DASH lost een aantal belangrijke minpunten op waarmee Bitcoin kampt:

  • De blokgrootte van de blokketen van Bitcoin ligt vast en is beperkt tot 1 MB. DASH kan dynamisch de grootte van een blok aanpassen. Hierdoor kan het DASH netwerk zich makkelijk aanpassen bij een enorme toename van transacties waardoor vertragingen worden vermeden bij drukte. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Dark Gravity Wave algoritme.
  • DASH heeft ook een nieuwe innovatieve X11 PoW-algoritme geïntroduceerd op basis van het onderzoek van Evan Duffield. Hij is ook de hoofdontwikkelaar van het DASH netwerk. Dit algoritme heeft ervoor gezorgd dat het netwerk geen last zou krijgen van een proces van centralisatie van rekenkracht in de handen van de delvers. Dit is een probleem waarmee Bitcoin kampt. Bitcoin kent het probleem dat het bouwen en onderhouden van de blokketen wordt uitgevoerd door een kleine groep van mining pools.
  • Bitcoin biedt geen afdoende financiële privacy. DASH heeft een PrivateSend optie waardoor alle transactie informatie door elkaar wordt gehaald met de informatie (inputs) van andere transacties. De transactie geschiedenis wordt ook geheel ondoorzichtig. PrivateSend zorgt ervoor dat DASH meer fungible is dan Bitcoin.
  • Bitcoin is traag als digitaal contant geld. De bevestiging van een transactie kost veel tijd in vergelijking met DASH. Bij DASH kunnen transacties met behulp van INSTANTx binnen 4 seconden worden uitgevoerd.

Hoe heeft DASH dit voor elkaar gekregen?

Naast de implementatie van nieuwe algoritmes heeft DASH team een twee-tier netwerk opgezet. Inderdaad, er is een extra infrastructuur opgebouwd in de vorm van Master Nodes. Dit zijn speciale servers die extra functies aanbieden zoals directe transacties (InstantX), private transacties (Privatesend) en gedecentraliseerde bestuursvorm en budgettering. Inderdaad, door het toevoegen van deze Master Nodes die in feite een bemiddelende rol spelen tussen de gebruikers en de blokketen zijn de bovenstaande features mogelijk. Iedereen is vrij om een Master Node op te zetten. Hiervoor moet een gebruiker wel beschikken over de technische competentie en 1000 DASH.  Het systeem heet ook wel een Proof-of-Service. De Master Nodes zijn full nodes die actief extra functies aanbieden voor het beste van het netwerk. Ze verkrijgen voor het uitvoeren deze taken een gedeelte van de miner fees (45 %). Een 10 % van de fees gaat verder naar de Treasury voor de budgettering van nieuwe projecten waar de Dash Master Nodes over kunnen stemmen. In die zin kent Dash geen Miner centralisatie, maar eerder een Master centralisatie. Hoe duurder DASH zal worden, hoe moeilijker het zal zijn om nieuwe master nodes voor de doorsnee gebruiker. Het moge duidelijk zijn dat deze oplossing ook niet probleem vrij zal zijn.

Is DASH wel een nieuwe generatie cryptocurrency?

Niettemin, DASH heeft een enorme groei doorgemaakt en biedt een originele aanpak om de probleem punten van Bitcoin te omzeilen, de vraag is of dit daadwerkelijk heeft geleid tot een nieuwe generatie cryptovaluta of eerder een inferieure variant? Master Nodes leveren een extra laag van kwetsbaarheid voor het netwerk. Om het netwerk aan te vallen moet je gewoon alle Master Nodes aanvallen of overnemen. De veiligheid van het Dash netwerk is mede afhankelijk van de manier waarop de Master Nodes zijn opgezet. Het is een risico factor. Volgens onze bevindingen heeft Monero de Bitcoin probleempunten eleganter opgelost. Voor meer informatie: Wat is Monero?

Wil je graag DASH kopen?

Dit kun je het gemakkelijkste doen in Nederland bij Bitvavo. Lees hier onze handleiding over hoe je voordelig en gemakkelijk DASK kunt aanschaffen en gebruiken:

Voor meer informatie: