Waarom zou ik Monero kopen?

01-03-2018

Er zijn maar weinig cryptovaluta die ons kunnen bekoren door het  formuleren van een unieke propositie. De meeste projecten zijn klonen van Bitcoin of Ethereum. Litecoin en vele gelijkaardige klonen kunnen als testomgevingen worden beschouwd voor nieuwe Bitcoin technologieën. Dit geldt niet voor Monero. Monero heeft een unieke broncode, eerlijke waardepropositie en een duidelijke doelstelling: het verwerkelijken van de beste anonieme cryptomunt voor het verwezenlijken van anonieme transacties.

Tip: koop Monero XMR in Nederland met iDEAL bij Bitvavo!

Er is altijd behoefte aan het gebruiken van een betrouwbare anonieme cryptomunt. Bitcoin is geen anonieme cryptomunt. Monero werkt als een complementaire cryptomunt voor het verwezenlijken van financiële anonimiteit. Dit maakt van Monero een interessante belegging. Er is altijd behoefte aan financiële anonimiteit en privacy. Door de erkenning van het feit dat Bitcoin op z'n hoogst pseudoniem is, zal Monero meer en meer gebruikt worden daar waar dit gewenst of noodzaak is. Wil je Monero kopen? Lees dan de volgende gids:

Wat maakt Monero zo uniek en zo goed?

De broncode van Monero is gebaseerd op het CryptoNote protocol dat gebruik maakt van Ring Singnatures. Binnen de wetenschap van cryptografie gaat het hier om de toepassing van digitale handtekeningen waarbij de identiteit van de zender, de ontvanger en de inhoud zelf van de transactie verborgen zijn door een proces van mixen en het gebruik van unieke sleutels per transactie. Elke transactie is uniek en ontraceerbaar anoniem. Er wordt verbindingen gelegd tussen de zender en de ontvanger. Het CryptoNote protocol gaat over zeer ingewikkelde cryptografische algoritmes en staat op het wetenschappelijk en experimenteel werk van vele cryptografen, de cypherpunks en cryptovaluta:

  • 1983 – Blind signatures zoas beschreven door David Chaum;
  • 1997 – HashCash (een voorbeeld van een proof-of-work systeem) uitgevonden door Adam Back (nu werkzaam bij Blockstream);
  • 2001 – Ron RivestAdi Shamir, and Yael Tauman presenteren de ring signatures aan de gemeenschap van cryptografen;
  • 2004 – Patrick P. Tsang en Victor K. hebben een voorstel om ring signatures toe te passen op elektronisch contant geld en elektronisch stemmen.
  • 2008 – De Bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto;
  • 2011 – Een analyse over anonimiteit binnen het Bitcoin systeem door Fergal Reid en Martin Harrigan;
  • 2012 – Destination Address Anonymity in Bitcoin (one-time addresses in CryptoNote).
  • Enz. de ontwikkeling staat niet stil...

Meer dan 330 ontwikkelaars hebben op dit moment bijgedragen aan het Monero project. Het is inderdaad te beschouwen als een wetenschappelijk project binnen cryptografie. De ontwikkeling van Monero heeft dan ook niet stil gestaan en heeft er toe geleid dat het een superieure anonieme cryptocurrency is met een beperkt maximum aanbod van 18.4 miljoen XMR zeer schaars te noemen.

Deze XMR cryptomunten kan door iedere computer met een grafische kaart worden gedolven dankzij de implementatie van het CryptoNight proof-of-work algoritme, hierdoor kan het netwerk zeer centraal blijven doordat de centralisatie van rekenkracht in de handen van een klein aantal miners wordt vermeden.

Monero is ook veel sneller doordat het na elke 2 minuten een nieuwe blok toevoegt. Bovendien is de blokketen zeer schaalbaar door de grootte van een blok dynamisch kan worden aangepast aan de hand van de drukte op het netwerk.

Dus, Monero is een veilige, decentrale en anonieme cryptomunt dat mogelijk is geworden door de inzet van een reeks wetenschappelijke artikels en experimenten op het gebied van cryptografie en cryptogeld.