Onderzoek naar BTC handelsvolumes

25-03-2019

Bitwise heeft op opdracht van de Amerikaanse financiële toezichthouder, de SEC, een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de handelsvolumes op de grootste Bitcoin exchanges ter wereld.

![echte bitcoin handelsvolumes]((/static/2019/03/bitwise-logo.png)

Uit dit onderzoek van Bitwise (publicatiedatum 19 Maart 2019) is gebleken dat de grootste Bitcoin exchanges de handelsvolumes uit hun duim zuigen. De handelsvolumes die o.a. Coinbene, ChoaEX, OkEX, Bitmart, Simex, CoinTiger, Lbank, Bit-z, BitForex bestaan helemaal niet en zijn nep. Uiteindelijk zijn 96 % van alle Bitcoin handelsvolumes gewoon luchtkastelen. Volgens het onderzoek worden deze nep-gegevens klakkeloos overgenomen door sites zoals coinmarketcap.

Niettemin, wanneer de echte handelsvolumes worden bestudeerd is het gelukkig wel het geval dat de Bitcoin kapitaalmarkt gezond is en efficiënt werkt. Het betekent voor handelaren dat ze hun heil het beste op deze exchanges kunnen zoeken en dat Coinmarketcap gegevens meer kritisch gaat evalueren alvorens deze over te nemen. Exchange rating agentschappen zullen hier ook meer aandacht aan moeten besteden.

Welke Bitcoin exchanges hebben echte BTC handelsvolume?

De volgende Bitcoin spot exchanges, vaak gereguleerd, onder toezicht en met een licentie beschikken over echte Bitcoin handelsvolumes:

  • Binance, itBit, Kraken, Poloniex, Bitfinex, Gemini, Bittrex, Coinbase, Bitflyer.

Hoe zit het met de Bitcoin handelsvolumes op de Nederlandse exchanges?

![bitcoin exchange handelsvolumes]((/static/2018/05/bitvavo-cryptobeurs.png)

De meeste Nederlandse handelsbeurzen opereren als Bitcoin makelaars en zijn in feite Bitcoin wisselkantoren. Alleen de Bitvavo Exchange en BL3P van Bitonic opereren als Bitcoin exchanges met een eigen orderboek. De handelsvolumes waren te klein om te worden opgenomen in het onderzoek. Niettemin, de Nederlandse Bitcoin exchanges en brokers opereren zeer professioneel en streven naar het verkrijgen van een licentie. Dit is op dit moment niet mogelijk aangezien het AFM nog niet over de wet-en regelgeving beschikt om een licentie uit te vaardigen aan betrouwbare en goede Bitcoin exchanges.

Voor meer informatie:

Bronnen: