ICO SCAMS

20-11-2017

ICO SCAMS & FUD! Fear, Uncertainty and doubt over Initial Coin Offerings!

Een ICO is een bijzondere nieuwe manier om aan financiering te komen. De blockchain revolutie schept in feite vele nieuwe mogelijkheden voor het verkrijgen van financiering. Op dit moment lijkt financiering van nieuwe blockchain projecten door middel van een Initial Coin Offering gemakkelijker dan ooit. Inderdaad, er is een wildgroei aan het aantal ICO’s die elke dag worden gelanceerd.

Wat is een ICO eigenlijk?

![ico scams]((/static/2017/11/ico-scams.png)Een ICO kan worden beschouwt als een crowdfunding-project van meestal een bedrijf op een blockchain. Het project wordt voornamelijk gefinancierd met cryptogeld waarbij iedereen kan meedoen. In ruil voor het ingelegde bedrag krijgt de belegger een x aantal tokens. Deze tokens werken vaak als een soort aandelen aan toonder. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blokketen en smart contract volledig geprogrammeerd om onder andere jaarlijks een uitdeling te geven wanneer het project met winst gaat.

De werking van een ICO en crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Vanwege het succes en de huidige populariteit van ICO’s als een middel voor financiering van projecten lijkt iedereen nu een ICO op te kunnen zetten. Dit is een problematische ontwikkeling aangezien er niet alleen mogelijk veel slechte ICO’s kunnen worden georganiseerd, maar ook echte nep of scam ICO’s. Het is dan ook niet vreemd dat in het licht van de huidige wildgroei het AFM een waarschuwing heeft uitgebracht. Er zijn zeer veel risico’s verbonden met het investeren in een ICO.

Wat is het grootste probleem met de ICO’s? Hoe kan ik een ICO scam herkennen?

Het grootste probleem is dat het heel moeilijk is voor een belegger om te bepalen of een project haalbaar, nep of goed is. Eenvoudig uitgedrukt: een idee voor een ICO kan nog zo goed of eerlijk zijn, uiteindelijk is het een software project op basis van slimme contracten. Het bepalen of de slimme contracten goed of slecht zijn geprogrammeerd, is moeilijk vast te stellen voor een belegger. Vele ICO’s zijn mogelijk slecht geprogrammeerd en daardoor is er een grote kans tot falen. Bovendien zijn er de risico’s met nep (scam) ICO’s opgezet door oplichters. Door deze wildgroei en ongewisheid over ICO’s is voorzichtigheid geboden en het uitvaardigen van een waarschuwing door het AMF terecht.

Het herkennen van een ICO scam is voor de doorsnee belegger moeilijk aangezien het uiteindelijk afhankelijk is van een objectieve beoordeling van de bron code van en BETA-versie van een product. Een kwetsbaarheid in de geprogrammeerde slimme contracten kan door een hacker worden benut om een project te saboteren en geld te stelen. Vaak is het bovendien nog eens moeilijk om te bepalen het dan gaat om een scam of een hack! Er zijn natuurlijk ook duidelijke ICO scams aanwezig waarbij er geen echte ontwikkelaars actief zijn. Probeer altijd even contact te leggen met een ontwikkelaar, controleer de profielen van het team en doe veel onderzoek voordat je geld investeert in een ICO.

Een andere factor die het geheel moeilijk maakt is dat de meeste ICO's gebruik maken van de Ethereum blockchain. Dit stelt enorme eisen aan Ethereum aangezien deze uiteindelijk als het fundament alles moet kunnen verwerken en vastleggen. ICO's gebaseerd op Bitcoin met behulp van zijketens met RSK zijn in de toekomst ook interessant om te bestuderen.

Nieuwe mogelijkheden voor Nederland?

Toch, we moeten ook niet meteen alle ICO’s zwart verven. Er zijn goede voorbeelden van goed uitgevoerde ICO’s en prachtige blockchain projecten zoals Ethereum. Toch enige vorm van kwaliteitsbewaking en regulering is zeer wenselijk. Het is belangrijk dat nieuwe ICO’s aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen voordat ze mogen worden uitgebracht. Hier kunnen instanties zoals het AFM een positieve rol bij kunnen spelen met bijvoorbeeld de behulp van gekwalificeerde incubators in Nederland. Het AFM zou samen kunnen werken met goedgekeurde incubators die alle ICO’s toetst en op een goede manier helpt opstarten. Nederland kan zo veel goede bedrijven aantrekken voor het opzetten van legitieme en hoogwaardige ICO’s. Veel bekende ICO’s, zoals ook Ethereum, zijn opgezet in de vorm van een Zwitserse stichting. Nederlandse stichtingen lijken veel op de Zwitserse stichtingen….. Waarom niet? Nederland zou als een incubator land kunnen gaan dienen voor nieuwe blockchain bedrijven die nieuwe projecten via een ICO willen financieren. Het organiseren van een ICO is een prachtige nieuwe manier om projecten te financieren, maar het moet wel professioneel worden gedaan met een duidelijke structuur, beleid en toezicht.

Voor meer informatie: