BITCOIN BITS

08-01-2018

De introductie van Bitcoin bits!

Het is niet meer makkelijk om in hele bitcoins te rekenen. Het is beter om bitcoin te meten in bits. Bitcoin (BTC) moet genoteerd staan in bits, waarbij 1 bit voor 1 duizendste deel staat van 1 hele Bitcoin. Bits is een vereenvoudigde term voor millibit of millibitcoin. Volgens Jimmy Song, een vooraanstaande Bitcoin ontwikkelaar is het beter en vooral makkelijker om te spreken in termen van bits dan millibits. Hij heeft dan ook een formeel voorstel ingediend om bits te gaan hanteren als de officiële bitcoin reken- en meeteenheid. Het voorstel staat bekend als BIP 176 en kan hier worden gelezen: Github.

Waarom zouden we gebruik moeten maken van de bits rekeneenheid?

Uiteindelijk gaat het om psychologie. Mensen willen graag hele munteenheden kopen. Nu de prijs van Bitcoin boven de 10.000 euro ligt en naar alle waarschijnlijkheid geleidelijk op volatiele manier alleen maar verder zal stijgen, is het beter om in bits te rekenen. De afkorting die wordt gehanteerd is  mBTC (mɃ) en wordt in decimalen zo weergegeven: 0.001 Ƀ.

Wil je 1 Bitcoin kopen, zul je dit zien als 1000 bits (1000 mBTC). Beschik je niet over 10.0000 euro, dan koop je gewoon 100 Bitcoin bits voor €1000,-. Hieronder in het tabel kun je zien hoe dit er uit kan zien:

Prijs per 1 BTC

in mBTC - BITS

in BTC

€10.000,-

1000

1.0

100

0.1

100 bits = €1000,-

10

0.01

10 bits = €100,-

1

0.001

1 bits = €10,-

Door het rekenen in bits zal iedereen het gevoel hebben dat ze bitcoins kopen. De vraag naar andere cryptovaluta wordt mede gedreven door het feit dat 1 Bitcoin te duur is en dat een koper het liefst 1 eenheid van iets wil hebben. Liever 1 of 2 Litecoins dan 0.02 BTC. Het aanbieden van 20 bitcoin bits is dan veel interessanter. Bovendien, het is ook makkelijker om af te rekenen. Een kopje koffie met een gebakje kan dan gemakkelijker worden uitgedrukt in halve bits of hele bits dan in onuitspreekbare duizendste deeltjes van een bitcoin.

De standaard van de Bitcoin bits is van belang en heeft nut voor de Bitcoin gemeenschap en de Bitcoin exchanges. Iedereen zal deze bits standaard moeten omarmen. Zodat iedereen zal spreken over Bitcoin bits in plaats over hele en vooral duizendste delen van een Bitcoin.

Hoe is dit mogelijk?

Spreken over bitcoin bits en het invoeren van een andere rekeneenheid is mogelijk doordat 1 Bitcoin in feite de grootste rekeneenheid is. 1 Bitcoin is deelbaar tot 100 miljoen delen of eenheden. De kleinste rekeneenheid binnen Bitcoin is 1 satoshi. In deze zin zouden we ook kunnen spreken over satoshi's. 1 Bitcoin bit staat in feite voor 100.000 satoshi. 1 Bitcoin staat voor 100 miljoen satoshi. Als de koers van Bitcoin doorschiet boven de 100 duizend euro, dan heeft het zin om gewoon te rekenen in de kleinste rekeneenheid van Bitcoin. Tot die tijd, besef dat als je over 1 Bitcoin bit beschikt, je in feite 100.000 satoshi's kunt uitgeven!

Even opletten. Er bestaat ook een Bitcoin Bit als rekeneenheid. 1 Bitcoin Bit is 100 satoshi. In dit voorstel voor het invoeren van de Bitcoin Bits standaard gaat het niet om deze kleinere rekeneenheid, maar zoals eerder aangegeven de millibit of millibitcoin rekeneenheid, waarbij deze naam wordt vereenvoudigd en alle prijzen worden aangegeven in (milli)bits in plaats van termen van 1 bitcoin.

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels: