Wat is een Millibit - MilliBitcoin (mBTC)?

22-02-2017

Wat is een Millibit of Millibitcoin?

Het is niet onwaarschijnlijk dat we binnen afzienbare tijd andere rekeneenheden en aanverwante namen moeten gaan hanteren voor het dagelijks gebruik van Bitcoin voor kleine betalingen. Millibit of milliBitcoin (mBTC) is een naam die al enige bekendheid en acceptatie heeft verkregen. Een millibit represtenteert  1/1000 deel van de waarde van één Bitcoin. Een andere term die gebruikt wordt naast Millibitcoin & Millibit is de Millie. Het probleem is alleen dat het niet meteen duidelijk is dat het om Bitcoin gaat. MilliBitcoin zal waarschijnlijk het meest gebruikt gaan worden.

De afkorting die wordt gehanteerd is  mBTC (mɃ) en wordt in decimalen zo weergegeven: 0.001 Ƀ. Bij een Bitcoinprijs van € 1000,- is één milibit € 1,- waard.

Spreken over milibits is veel eenvoudiger vooral bij het afrekenen in kleine bedragen. Nu kun je brood bij de bakker afrekenen in 2 millibits in plaats van te spreken over nul punt nul nul 1 Bitcoin. Millibi zal meer en meer in gebruik raken naarmate de prijs van Bitcoin verder stijgt o.a. door het netwerk effect en het feit dat meer en meer mensen en ook landen bitcoins als een nieuwe alternatieve, strategische digitale vastgoedjes gaan beschouwen. Deze ontwikkeling moet worden gezien binnen de context van valuta oorlogen en geldontwaarding. Bitcoin is een brug voor kapitaalvlucht, maar ook zelf een alternatieve vorm van vermogensbescherming. Concreet voorbeeld, de Chinese Yuan onderging maar liefts 6 devaluaties in 2016. Het is niet zo vreemd dat slimme Chinezen zoeken naar veiligere havens voor hun spaargeld dan fiat Yuan. Goud, zilver en Bitcoin zijn daan ook gretig opgekocht geworden. Wanneer meer en meer mensen over de hele wereld o.a. bitcoins kopen voor het vermijden van devaluaties en vervolgens de kracht en vrijheid van het Bitcoin netwerk ervaren kan de koers van Bitcoin op lange termijn astronomisch oplopen. Vergeet niet dat er maar maximaal 21 miljoen bitcoins in circulatie kunnen zijn. Gewone burgers zullen niet meer in staat zijn om één Bitcoin te kopen, maar zullen in dat geval millibits of millibitcoins kopen.

Een aantal voorbeelden over het gebruik van millibit:

  • 1000 millibits (1000 mBTC) is 1 BTC.
  • 26 millibits wordt zo weergegeven: 0.026 BTC of 26 mBTC.
  • 1.126 BTC is één Bitcoin en honderd en 126 milibits of duizend en 126 milibits of 1126 mBTC.

Hoe kan ik bitcoin milibits kopen?

![millibitcoin kopen]((/static/2018/02/bitvavo-logo.png)Dit gaat automatisch op een Bitcoin exchange. Wanneer je bij een Bitcoin koers van € 1000,-  aan 1 euro bitcoins gaat kopen krijg je  1 milibit (0.001) op je Bitcoin wallet gestort. Bij Bitvavo in Nederland kun je dit super eenvoudig doen met iDEAL en de militibits direct laten bijschrijven op de beheerde Bitcoin wallet aldaar. Hierdoor is het niet nodig om te zoeken naar een Bitcoin wallet en deze te installeren en te beheren.

Voor meer informatie: