Wat is LISK?

18-05-2017

Lisk is een ontwikkelingsplatform voor decentrale applicaties en is vergelijkbaar met Ethereum. Het grote verschil is het mogelijke gemak waarmee je slimme contracten en decentrale applicaties op de Lisk blokketen kunt programmeren.

wat is LiskLisk verglijkt zich in deze zin met WordPress. WordPress maakt het voor iedereen mogelijk om een website en blog op te zetten zonder dat hier programmeerkennis voor nodig is. Met Lisk moet iedereen met kennis van JAVA, HTML5 en CSS3 in staat zijn om eigen blokketen applicaties te ontwikkelen en te lanceren binnen het Lisk netwerk. Hierdoor wordt het ook makkelijker voor Lisk om ontwikkelaars aan te trekken. Het succes van een cryptocurrency en ontwikkelingsplatform is afhankelijk van het netwerk effect dat moet komen van meer en meer netwerk gebruikers, ontwikkelaars en gebruikersklare applicaties.

LISK versus ETHEREUM

Bij Ethereum zie je duidelijk een netwerk effect en dit ondanks het feit dat de ontwikkelaars een specifieke programmeertaal moeten leren (Solidity). Een korte Ethereum programmeercursus is voldoende om snel aan de slag te gaan. Het is even wennen, vooral om dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen Ether als cryptogeld en Gas als benodigde rekenkracht voor het kunnen lanceren van de code met behulp van de decentrale VM-machine binnen het Ethereum netwerk en de blokketen. Bij Ethereum wordt alles binnen dezelfde blokketen uitgerold.

Bij LISK wordt er gebruik gemaakt van zijketens die zich uiteindelijk verankeren in de LISK hoofdblokketen. De LISK hoofdblokketen is modulair opgebouwd. De blokketen bestaat uit verschillende ontwerp modules waardoor elke decentrale applicatie makkelijk kan worden gekoppeld aan de LISK blockchain. Dus, elke decentrale applicatie werkt binnen een eigen aangepaste en op maat gemaakte LISK blokketen die als een zijketen aan de hoofdketen wordt verankerd. Een ontwikkelaar of groep van ontwikkelaars hebben volledig de controle over de zelf ontworpen zijketen. De zijketen werkt automatisch met de laatste versie van het LISK Delegated-Proof-of-Stake protocol met een maximum aan 101 masternodes. Dit ontwerp maakt het LISK netwerk zeer snel en licht. Ethereum heeft dit ontwerp niet, alles wordt binnen 1 blokketen vastgelegd en om het Ethereum netwerk soepeltjes te houden wordt er gebruikt gemaakt van Gas als een verbruikskostenpost. Een actieve decentrale applicatie verbruikt gas en daarvoor moet worden afgerekend met Ether.

De ontwikkeling van verschillende blockchain tecnologieën is nog erg jong en in ontwikkeling. Ethereum mag op dit moment het belangrijkste en grootste platform zijn, dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor andere ontwikkelingsplatforms. Het feit dat er meer en meer keuze mogelijkheden zijn is alleen maar in het voordeel van innovatieve bedrijven die kunnen zoeken naar het platform die het beste bij hun vereisten en wensen past. De gemeenschap van LISK ziet zichzelf dan ook niet als een concurrent van Ethereum. Net zoals Ethereum hebben de ontwikkelaars en oprichters zich georganiseerd binnen een stichting in CryptoVally Zwitserland. Wie weet komt het nog tot een samenwerking.

In de afbeelding hieronder kun je een technische vergelijking zien tussen Ethereum versus Lisk:

lisk vs ethereum

Wil je graag LISK gemakkelijk kopen?

We hebben een handleiding geschreven over hoe je gemakkelijk LISK kunt toevoegen aan je cryptoportfolio:

Zijn er alternatieven of concurrenten voor Lisk?

Zeker, de ontwikkelingen staan niet stil. De volgende projecten zijn ook zeer boeiend om te volgen: