BITCOIN DEFI

27-09-2020

Bitcoin wordt altijd afgeschreven als een traag netwerk die niet geschikt is voor het lanceren van DeFi-applicaties. Dat is correct, echter niet geheel juist. Bitcoin is ontwikkeld als een decentraal monetair netwerk voor het beveiligen van hard geld. Het is geen decentraal applicatie netwerk zoals Ethereum.

Echter, er zijn mogelijkheden om DeFi-applicaties te draaien op Bitcoin door het bouwen van zijketens op de bitcoin blockchain die als een tweede netwerk boven op Bitcoin draaien en Bitcoin gebruiken als een finale afwikkelingslaag.

Welke Bitcoin defi-projecten zijn al onder ontwikkeling?

  • Het OpenDEX project. OpenDEX gaat om het standaardiseren van blockchain overschrijdende DEX-specificaties, -protocollen en toekomstige liquiditeit-fondsen. OpenDEX werkt op basis van de Bolt LN-technologie en Connext. Connext is p2p-betalingsprotocol voor cross-chain transacties tussen de Bitcoin, Ethereum en Litecoin netwerken.

RSK Bitcoin DeFI

Het is verder van belang dat decentrale financiële applicaties zijn gekoppeld aan een oracle netwerk. De meeste blockchains, zoals die van Bitcoin, zijn niet ontwikkeld voor het verwerken van real-time externe datastromen. Deze blockchains moeten gevoed worden met behulp van een Oracle Netwerk. Via een tweede laagoplossing zoals het Liquid Netwerk en RSK is dit heel goed te verwezenlijken voor Bitcoin.

DeFi for Bitcoin

De RSK-blockchain en netwerk is gekoppeld als een zijketen aan die van Bitcoin. De Bitcoin blockchain wordt gebruikt als de ultieme transactieafwikkelingslaag. RSK werkt samen met Chainlink aan de architectuur waardoor datastromen door zogenaamde RIF-poorten van Chainlink nodes naar RSK nodes kan vloeien. Voor meer informatie: RSK RIF Gateways Chainlink Architecture. RSK beschikt over alle gereedschappen om een Bitcoin DeFi-ecosysteem op te bouwen. Zo beschikt RSK verder ook over twee Bitcoin DeFi-platforms: Money on Chain en Sovryn.

Het Bitcoin bedrijf Blockstream heeft in samenwerking met een aantal partners waaronder verschillende handelsbeurzen ook een een zijketen aan de blokketen van Bitcoin gekoppeld: Liquid. Het is een tweede netwerklaag dat Bitcoin gebruikt voor de uiteindelijke afhandeling van alle transacties. Liquid heeft ook een eigen DEX-platform: TDEX. Op het Liquid netwerk kunnen ook DeFi-applicaties voor Bitcoin worden ontwikkeld.

DeFi op de Bitcoin mainchain?

De Bitcoin broncode is programmeerbaar en te optimaliseren voor het programmeren van slimme contracten direct op de blockchain. Een van de meest eenvoudige manieren om DeFi-applicaties mogelijk te maken op de blockchain van Bitcoin is door de implementatie van BIP-119. In het protocol kan eenvoudig de volgende opcode worden toegevoegd: OP_CHECKTEMPLATEVERIFY. Met deze optimalisatie zijn er ook mogelijkheden om DeFi-applicaties te hosten op de mainchain.

Een andere belangrijke optimalisatie is de toevoeging van een verbeterde logische taal en notatiesysteem voor het gestructureerd representeren van Bitcoin Scripts. Hierdoor kunnen Bitcoin transacties meer expressiever worden geprogrammeerd. Deze optimalisatie heet Miniscript.

Vervolgens is er een andere toevoeging die Bitcoin optimaliseert voor het ondersteunen van slimme contracten voor DeFi-applicaties, en dat is Taproot!

Deze optimalisaties kunnen allemaal worden toegepast. Echter, het kost tijd om nieuwe optimalisaties toe te passen op het Bitcoin netwerk. Dit gebeurd pas als het bijna 100 % zeker is, dat een optimalisatie niet zal zorgen voor bijwerkingen en bugs. De primaire taak van Bitcoin is om een veilig monetair netwerk te zijn voor het hardste geld de mens ooit heeft uitgevonden. Vervolgens kan er op termijn optimalisaties worden toegevoegd waardoor bitcoin decentrale geldmarkten, zoals BTC futures markten, kan ondersteunen.

Bitcoin als het ultieme schaarse onderpand en reservevaluta van DeFi

Verder wordt Bitcoin al als onderpand opgenomen in allerlei andere blockchain projecten die werken aan de ontwikkeling van een eigen DeFi-ecosysteem. Ethereum ondersteunt nu de meeste DeFi-applicaties en ontwikkelaars, maar andere blockchain projecten proberen DeFi-projecten naar zich toe te lokken aangezien Ethereum 1.0 niet geschikt is voor het ondersteunen van DeFi-applicaties. Ethereum 2.0 zal dit waarschijnlijk wel kunnen kunnen. Binnen Ethereum, maar ook andere blockchains wordt nu Bitcoin opgenomen als een token. Bitcoin is uiteindelijk het monetaire ijkpunt van alle decentrale financiële applicaties. Bitcoin is het monetaire decentrale harde basisgeld voor de gehele crypto- en DeFi-sector, terwijl de meeste tokens als ongereguleerde effecten aan toonder kunnen worden beschouwd. Alles staat en valt met het succes van Bitcoin.