BITCOIN OF GOUD

01-03-2017

Wat is beter Bitcoin of goud?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Het is een schijnvraag. Waarom zou het om een keuze moeten gaan? Elke slimme belegger weet de waarde van goud te waarderen in zijn portefeuille. Goud wordt gezien als een trouwe conservatieve belegging voor behoud van koopkracht en bescherming tegen geldontwaarding.

![bitcoin versus goud]((/static/2017/03/goud-versus-bitcoin-300x166.jpg)Het is zeer boeiend om te merken dat Bitcoin als een soort goud wordt beschouwd en dat allerlei experts een voorkeur moeten geven. Natuurlijk is dat onzin, het gaat om twee totaal verschillende zaken. Goud is een edelmetaal in de vorm van een goudbaar of muntje en Bitcoin is een p2p netwerk technologie met allerlei digitaal vastgoedjes die van eigenaar kunnen wisselen, de bitcoins.

Dat de vergelijking met goud toch steeds opkomt heeft te maken met de sleutelvraag of Bitcoin een intrinsieke waarde heeft en als een vermogensbescherming kan worden beschouwd. Deze parallel mag dan op eerste gezicht lachwekkend zijn, maar de vraag of Bitcoin een vermogensbeschermer kan zijn is in deze tijden van currency wars van uiterst belang.

Bitcoins zijn onvervreembare digitale goedjes binnen een decentraal netwerk en zijn uiterst geschikt als een alternatieve vorm van geld zonder banken. Zoals we al eerder in andere artikels (beleggen in Bitcoin), hebben besproken, werkt Bitcoin deflatorisch door de ingebouwde schaarste en fiat geld juist inflatorisch door alle geldverruimingsprogramma's van de Centrale Banken. In een situatie van wederzijdse devaluaties zal de slimme belegger zoeken naar alternatieven. De meest voor de handliggende alternatief is goud. Het probleem is echter dat goud op rekening of kluis goud niet een onvervreemdbaar goed is. Het is onvervreembaar eigendom wanneer je het goudbaartje in je handen hebt. Je moet het wel goed verstoppen en opbergen! Als transactiemiddel is dit goudbaartje niet effectief. Het vertegenwoordigt veel te veel waarde. Je zult het niet gebruiken voor het kopen van je boodschappen. Het is ook niet zo makkelijk om mee te nemen. Goud is nogal zwaar. Je wilt het uiteindelijk gewoon veilig oppotten en weer met een goede winst verkopen bij een goudbeurs.

Bitcoins daarentegen zijn ideaal voor microtransacties en ultiem mobiel. Wanneer de koers van Bitcoin enorm is toegenomen kun je gewoon in millibits afrekenen in plaats van bitcoins. Iedereen met een smartphone en een internetverbinding kan bitcoins betalingen accepteren en bitcoins gebruiken als een alternatief betalingsnetwerk in het geval de euro gaat hyperinflateren! Bitcoin beschermt in dit scenario niet alleen je vermogen tegen hyperinflatie, maar is belangrijker nog, praktisch bruikbaar. Vele analysten zien Bitcoin en bitcoins als een nieuw soort reservemuntsysteem. Het probleem is dat de dagelijkse koers van bitcoin zeer volatiel is. Het zou mooi zijn als de kracht van Bitcoin en de stabiliteit van goud gecombineerd kunnen worden in een verstandige vermogensbeschermingstrategie. Dit is mogelijk dankzij Vaultoro. Dit is een Bitcoin Gold Exchange. Je kunt hier een gedeelte van je bitcoins in goud vasthouden en een ander gedeelte gewoon gebruiken voor het verrichten van betalingen. In ieder geval in het tijdperk van fintech toepassingen en nieuwe internet technologieën is alles mogelijk om voor jezelf vast te stellen wat het beste is. Bitcoin en goud zijn bondgenoten in een zeer gevaarlijke wereld voor fiat geld.

Heeft Bitcoin dan een intrinsieke waarde zoals goud?

Zeker als een digitaal vastgoedje is één Bitcoin zeer schaars. Het is ook jouw onvervreemdbaar eigendom zolang jij de controle hebt over de privésleutel in jouw Bitcoin wallet. Bovendien is er een zogenaamd Netwerk Effect. Bitcoin is als netwerk meer en meer waardevol naarmate meer bedrijven er op bouwen en toepassingen voor Bitcoin ontwikkelen die door meer en meer mensen worden gebruikt. Het Bitcoin netwerk is al gegrondvest in een enorme infrastructuur waar geen land noch bedrijf grip op kan krijgen. Als Google alle servers zou inzetten om bitcoins te gaan delven zou Google niet meer dan 5 % van de netwerk activiteit representeren. Beleggers vergeten vaak hoe immens sterk verankerd het netwerk al is en dat het bovendien niet te hacken is. Een bitcoin is onvervalsbaar. Goud kun je vervalsen! Wanneer je beschikt over één Bitcoin beschik je over iets dat waarde heeft als één deel van een groter geheel. Bitcoins hebben intrinsieke waarde in de zin dat het een onderdeel is van één systeem, een onverwoestbaar netwerk. Bitcoin representeert de toekomst van het geld... goud representeert het verleden van geld. Beide zijn een vorm van gezond geld en samen vormen ze uitstekende bondgenoten. Koop bitcoins en koop goud!

Voor gerelateerde Youtube discussies:

Voor meer informatie: