MicroStrategy's Bitcoin Bet!

25-09-2020

Waarom kocht MicroStrategy (MSTR) Bitcoin?

De laatste twee maanden is er opmerkelijk nieuws te melden over de adoptie van Bitcoin. MicroStrategy, een Amerikaans NASDAQ-genoteerd bedrijf (MSTR) is geregeld in het nieuws gekomen. De directieraad van dit softwarebedrijf had unaniem besloten om op een Bitcoin standard over te stappen. Het bedrijf heeft bijna alle cash, in totaal voor $410 miljoen dollar, omgewisseld voor Bitcoin (BTC). Waarom is MicroStrategy overgestapt naar een Bitcoin standaard?

MicroStrategy’s cashprobleem.

MicroStrategy zat met een enorm cashprobleem en zonder schulden. Het is een gezond bedrijf met een marktkapitalisatie van $1,2 miljard en had een cash reserve van $500 miljoen. Voor de crisis was het aanhouden van cash geen probleem aangezien het makkelijk was om daarover een 5% rentevergoeding te verkrijgen. Echter door het huidige monetaire beleid van de Federal Reserve wordt de koopkracht van deze cashpositie ontwaard. Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy noemde het een $500 miljoen smeltende ijsklont.

Michael Saylor zocht naar een inflatieverzekering. De COVID-crisis en de gevolgen van de lockdown dwongen Michael om alle opties weer te heroverwegen. Een stock buyback programma is een onverstandige lange termijn strategie. Vastgoed is met de COVID-crisis ook niet meer een vanzelfsprekende veilige belegging. De aandelenmarkten worden door de geldprinter omhoog gejaagd en zijn losgekoppeld van de reële economie. Amerikaanse staatsobligaties zijn ook niet meer aantrekkelijk. Alleen goud en vervolgens ook bitcoin als een nieuwe beleggingsoptie werd besproken.

Er werd besloten om een serieus naar bitcoin te kijken. Uiteindelijk moest de gehele directieraad van MicroStrategie goed studiemateriaal doornemen over Bitcoin. The Bitcoin standard van Saifedean Ammous en The Bullish Case for Bitcoin van Vijay Boyapati werden gelezen. Verder werden er de videopresentaties van Andreas Antonopoulous bekeken.

Na verschillende discussies werd er uiteindelijk anoniem besloten om bijna de gehele cashpositie om te zetten naar Bitcoin (BTC). Waarom alles?

Michael Saylor is een raketingenieur en heeft de geschiedenis van technologische ontdekkingen, innovaties en revoluties bestudeerd. Michael heeft bovendien zijn vermogen opgebouwd door te investeren in digitale dominante netwerken die iets fundamenteels in de samenleving veranderden en digitaliseerden. Denk aan Apple, Amazon, Facebook. Het waren investeringen in activa met een 10x asymmetrische risico-rendement verhouding. Het risico werd flink verminderd wanneer er werd ingestapt wanneer de marktkapitalisatie over $100 miljard is en 10 keer de waarde van een concurrent overtreft. Bitcoin voldeed aan alle voorwaarden en de ontwikkelingsgeschiedenis geeft duidelijk aan dat het nu het dominante digitale netwerk is voor een apolitiek, neutraal, schaars en decentraal basisgeld. Bitcoin is als een nieuwe monetaire technologie zeker 10x superieur dan goud en zal volgens Michael Saylor de globale geldmarkt voorgoed veranderen.

Met deze overtuiging kocht MicroStrategy eerst 21,454 BTC in Augustus voor $250 miljoen en vervolgens 16,796 BTC in September voor $175 miljoen. Met een derde van de totale marktwaarde van MicroStrategy in Bitcoin, kan het aandeel MRST als een verkapte Bitcoin-ETF worden beschouwd. Het aandeel steeg flink na elke bekendmaking dat er meer Bitcoin was ingekocht. Vele directieraden van bedrijven met grote cashposities zullen zeker meer willen weten over de beweegredenen van MicroStrategy en wellicht op termijn ook Bitcoin als een alternatieve inflatieverzekering willen toevoegen in hun portefeuille. Het zal niet het laatste bedrijf zijn die Bitcoin opneemt als een strategische reserve asset.

Dit artikel is gebaseerd op de gratis online Bitcoin cursus en de vele verschillende artikels over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org.

Disclaimer*: Dit artikel over Bitcoin en goud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.*