Zal ik Dogecoin kopen of Bitcoin?

08-02-2021

Dogecoin is hip en leuk. Vooral als Elon Musk Dogecoin aanprijst op Twitter, trekt dat veel belangstelling. Jonge beleggers en aanhangers van Elon Musk volgen zijn tweets en handelen daarop. Dit zorgt ervoor dat velen (DOGE) Dogecoin kopen. Laten we een aantal lezers vragen oppakken. Is Dogecoin kopen veilig en verstandig? Zal ik Dogecoin kopen of bitcoin?

Dogecoin is als grap begonnen, zal het als een grap eindigen?

Dogecoin werd als een grap gestart door twee ontwikkelaars, Jackson Palmer en Billy Markus. Shiba Inu-hond werd als boegbeeld gekozen om de aandacht te trekken. Deze hond werd gebruikt voor het maken van allerlei grappige memes over hoe Dogecoin de maan zal bereiken. Hieronder kun je een leuke video zien over DOGE:

Dogecoin is het leukste project die altijd populair op het internet is gebleven. Volgens Elon Musk zou het de cryptomunt van het volk zijn.

Dogecoin vs Litecoin vs Bitcoin

Dogecoin is technisch gezien een snellere kopie van Litecoin. Een DOGE block wordt elke minuut aangemaakt en is daardoor 250 % sneller dan Litecoin in het verwerken van transacties. Litecoin heeft 6 minuten nodig om een transactie te bevestigen en Bitcoin heeft 60 minuten nodig om een transactie te bevestigen. Verdre heeft Dogecoin geen limiet op het aantal Dogecoins die kunnen worden gedolven. Er zijn 100,000,000,000 (100 miljard) DOGE met een 5% jaarlijkse inflatie. Het betekent dat elk jaar er 5 miljard meer DOGE kunnen worden toegevoegd tot de voorraad DOGE. Dogecoin kent geen schaarste, terwijl Litecoin over een maximale limiet van 84 miljoen LTC beschikt. Bitcoin beschikt absolute schaarste met een limiet van 21 miljoen BTC en een unieke stock to flow ratio.

Echter, deze technische specificaties van DOGE hebben weinig betekenis. Het gaat om decentrale monetaire netwerken waarbij de waarde wordt bepaald door de veiligheid (hash rate), verdere distributie van het aantal nodes, de marktkapitalisatie en het netwerk effect. Een klein netwerk met weinig hashing power kan gemakkelijk worden gekraakt door hackers of andere partijen. Verder gaat het om software die moet worden onderhouden. De Dogecoin Core software is niet goed onderhouden. Er wordt weinig aan gesleuteld waardoor er ook genoeg issues zijn. Het netwerk van Dogecoin beschikt over nog geen 700 nodes. Het netwerk van Litecoin zo'n 1400 nodes. Het Bitcoin netwerk beschikt over meer dan 9000 nodes die beschermd worden door een bitcoin mining industrie. Het is beraamd dat een 51 % aanval op het Litecoin netwerk zo'n $70.000 zal kosten per uur.

Dogecoin is afhankelijk van Litecoin

Dogecoin had in haar begin jaren een hash rate volitaliteitsprobleem die het heeft opgelost in september 2014 door een merged-mining hardfork uit te voeren met de Litecoin blockchain. Het betekent dat werk (proof of work) dat wordt uitgevoerd op de Litecoin blockchain ook als geldig kan worden beschouwd op de Dogecoin blockchain. Dogecoin kan worden beschouwd als een ondersteunende reserve blockchain op die van Litecoin. De Dogecoin transactieblokken beschikken over extra gegevens die verwijzen naar de hash op de Litecoin block header, die als een geldig bewijs van werk voor Dogecoin geldt. Het betekent verder ook concreet dat de veiligheid van het Dogecoin netwerk afhankelijk is van die van het Litecoin netwerk. De Litecoin miners beveiligen in feite het Dogecoin netwerk.

Een ander probleem is dat er maar 21 publieke adressen zijn waar 77 % van alle DOGE op staat. Er is geen distributie op het gebied van DOGE. Er is een DOGE elite die bijna alle coins in handen heeft. Niet precies het geld van het volk.

Conclusie

Dogecoin kopen is niet veilig nog verstandig. Bitcoin is het dominante meest gedistribueerde monetaire netwerk met een enorme hashrate, marktkapitalisatie en met een gegarandeerde absolute schaarste. Litecoin is een afgeleid project van Bitcoin, met een veel kleiner netwerk effect, met minder nodes en biedt als altcoin niet dezelfde garanties en is relatief goedkoop te hacken mocht een bepaalde partij daarbij belang bij hebben. Dogecoin is voor haar veiligheid afhankelijk van de Litecoin miners.

undefined || '' || ''

Elon Musk zal de DOGE niet kunnen beschermen wanneer het mis gaat. Zal ik Dogecoin kopen of Bitcoin?

Wil je speculeren met een DOGE koersrally, die wordt aangemoedigd door onverantwoordelijke Tweets van beroemde miljardairs, ga je gang. Er komt een moment dat het prijsfeestje zal eindigen. Met 27 super walvissen die op elke moment DOGE kunnen dumpen of pumpen is Dogecoin gewoon gevaarlijk terrein. Dogecoin kopen doe je voor de gein als een speculatieve belegging, waar je op tijd weer uit stapt, echter niet als een lange termijn investering.

Wil je investeren in het solide basisgeld van het internet die een scheiding tussen menselijke machtsmonopolies en geldcreatie bewerkstelligt, dan is bitcoin de beste keuze. Hoe leuk het ook mag lijken, we gaan niet naar een Dogecoin standaard, misschien wel naar een Bitcoin standaard ten dienste van de mensheid in deze wereld.

Het is onverantwoordelijk dat een populaire miljardair zoals Elon Musk Dogecoin promoten aan hun achterban.

Voor meer informatie: