Welke bitcoin ETF zal ik kopen?

01-07-2022

De afgelopen jaren zijn er verschillende exchange traded products (ETP´s) voor bitcoin genoteerd op verschillende effectenbeurzen. Echter, echte ETF´s voor bitcoin zijn nog een zeldzaamheid.

In de Verenigde Staten is een Bitcoin ETF nog niet goedgekeurd. Er wordt vooralsnog alleen gegoogeld met een aantal inferieure beursgenoteerde bitcoin futures ETF-producten (Proshares). Echter, Amerikaanse beleggingsmaatschappijen zijn al actief op o.a. de Canadese markt. Fidelity wijst hier de Amerikaanse toezichthouder Gary Gensler de weg. Fidelity heeft het voor elkaar om als eerste gereguleerde partij in Canada Bitcoin opslagdiensten te leveren. Fidelity doet verzorgt dit met haar dochteronderneming Fidelity Clearing Canada ULC (FCC). Dit is belangrijk. Bijvoorbeeld, de Bitcoin ETF´s die van Purpose, 3IQ hebben gelanceerd zijn afhankelijk van Amerikaanse custodians. De opslag van de bitcoin vindt daarmee plaats in een onderneming in het buitenland, een andere jurisdictie. De Fidelity Advantage Bitcoin ETF (FBTC) maakt dan ook gebruik van deze FCC-opslagcapaciteit. De meeste Europese beleggers zullen geen toegang hebben tot de beurs van Toronto om deze ETF te verhandelen. Welke Bitcoin ETF zal een Europese of Nederlandse belegger dan het beste kopen?

Jacobi Bitcoin ETF kopen op de AEX

Op de Euronext Amsterdam Exchange (AEX) is er de Jacobi Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) beschikbaar. De AEX behoort tot de beste en grootste effectenbeurs in de wereld met een $7 biljoen in marktkapitalisatie. De Jacobi Bitcoin ETF staat hier genoteerd (Juli 2022) onder de ticker BCOIN en met ISIN nummer: GG00BMTPK874. Wie verzorgt de opslag van de bitcoin die dit fonds aanhoudt? Je raadt het al, Fidelity. Fidelity is een van de grootste vermogensbeheerder ter wereld en een specialist op het gebied van bitcoin. Fidelity will bitcoin als beleggingsactiva makkelijker toegankelijk maken voor o.a. institutionele beleggers. Fidelity is dus betrokken bij de lancering en beheer van dit uniek Bitcoin-fonds.

Het gaat om een fysiek-ondersteunde Bitcoin-fonds. Het fonds mag geen bitcoin die het bezit uitlenen of als hefboom gebruiken. Er zijn wellicht andere exchange traded producten zoals ETN´s beschikbaar, maar nog geen spot bitcoin ETF waarbij de beleggers de eigenaar zijn van de bitcoin die het fonds aanhoudt. De regelgeving en het noteringsproces voor het fonds werd verzorgt door Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan uit Amsterdam.

Een minder voor de hand liggend alternatief is The Bitcoin Fund van het Canadese 3iQ (ticker QBTC.U – ISIN nummer CA09175G1046). Deze staat genoteerd op de GSE-beurs van Gibraltar.

Conclusie: welke bitcoin ETF zal ik kopen?

Er zijn vele verschillende beursgenoteerde producten zoals ETN´s beschikbaar voor bitcoin, maar nog weinig of geen volwaardige bitcoin ETF´s. Sinds Juli 2022 is daar definitief verandering in gekomen met de lancering van de Jacobi Bitcoin ETF. De Jacobi Bitcoin ETF is een uniek beleggingsproduct in Europa en natuurlijk ideaal voor Nederlanders om te verhandelen op de AEX die over een beleggingsrekening beschikken.

Waar en hoe kan ik uiteindelijk het beste bitcoin kopen?

Het beste is natuurlijk om zelf bitcoin te kopen en te bewaren op een eigen bitcoin wallet. Bitcoin in eigen bezit is onvervreemdbaar en inzetbaar als een betalingsmiddel. De beurs van Bitvavo in Amsterdam is hier de partij om een begin te maken met een investering in bitcoin.