Bitcoin en de scheiding tussen geld en staat

14-04-2021

De scheiding tussen kerk en staat is een leidend principe in de staatsinrichting van democratische rechtsstaten. Het is geleidelijk gedurende de 19e en 20e eeuw in bijna alle Europese landen, en wereldwijd, in de wet verankerd. Het is een belangrijk principe die heeft geleid tot meer vrijheid en voorspoed in de samenleving. Hieronder kun je president JF Kennedy horen over het belang van de scheiding tussen kerk en staat:

Bitcoin - Separation of money and state

Bitcoin brengt een nieuw leidend principe in de inrichting van het huidige monetaire systeem. Een scheiding tussen geld en de staat. De staat staat hier niet alleen voor de politieke invloed, maar ook invloed van financiële belangen over de politieke besluitvorming omtrent het monetaire en fiscale beleid.

Bitcoin heeft een onveranderbaar monetair beleid dat automatisch door het protocol wordt uitgevoerd. Het is een monetaire technologie en netwerk dat voor het eerst sinds de mensheid is ontwikkeld door briljante ingenieurs met niet alleen kennis van computerwetenschappen en cryptografie, maar ook de geschiedenis en de werking van geld en het bankwezen.

Nick Szabo met een diepgaande historische kennis over de ontwikkeling van geld, probeerde voordat Satoshi Nakamoto Bitcoin ontwikkelde, cryptografisch goud te lanceren: Bitgold. Inderdaad, Satoshi Nakamoto´s werk komt niet uit de lucht vallen en staat op de schouders van reuzen, waaronder de cypherpunks, die uitvindingen op het gebied van cryptografie en computerwetenschappen gebruikten om zich te beschermen tegen een oprukkende overheidsmacht. Hieronder in de video kun je een beknopte geschiedenis van cryptogeld bekijken:

Bitcoin - financiële bescherming en autonomonie

Met Bitcoin kunnen mensen zich nu beschermen tegen de inmenging van de staat met daarbij andere machthebbers over de besluitvorming over de monetaire politiek en het fiscale beleid. Een monetaire politiek die zich uit in financiële repressie en steeds hogere belastingen en een verarming van de burgerlijke samenleving. Met Bitcoin is iedereen in staat om financieel autonoom te worden en financiele repressie te vermijden.

Hieronder kun je een uitstekende video uitleg zien van Knut Svanholm over waarom een scheiding tussen geld en de staat zo belangrijk is:

Heb jij al bitcoin gekocht?