Nieuw! Bezoek Bitvavo! Bijzondere Nederlandse cryptobeurs met multicoin wallet ondersteuning voor o.a. Ripple en Ada!

AMDAX REVIEW

Nederland heeft er een nieuwe exclusieve handelsbeurs voor Bitcoin bijgekregen. Het gaat om de Amsterdam Digital Asset Exchange (AMDAX). AMDAX is als eerste Nederlandse crypto-bedrijf officieel goedgekeurd en geregistreerd geworden door de Nederlandsche Bank.

AMDAX Review Alternatief

Dit is wellicht niet zo vreemd aangezien AMDAX een exclusieve dienstverlening verleent aan alleen vermogende beleggers. Een particulier die gebruik wil maken van AMDAX zal eerst een persoonlijk gesprek moeten voeren met een AMDAX vertegenwoordiger en over een vermogen van 10 BTC moeten beschikken.

AMDAX levert hiervoor een op maat gemaakte dienstverlening waarbij de klant gebruik kan maken van een persoonlijke account manager voor het behartigen van de belangen. AMDAX kan een klant twee verschillende diensten leveren.

De AMDAX dienstverlening

  • Ten eerste is er de AMDAX Crypto Wealth optie. Deze optie geeft toegang tot een relatief gemakkelijke en passieve beleggingsstrategie waarbij het investeringsbudget wordt verdeelt over vaste periodieke BTC-aankopen waardoor de impact van de volatiliteit op de totale aankoop wordt verminderd. Het is een van de meest beproefde en veilige manieren om in Bitcoin te beleggen.
  • Ten tweede, is er de AMDAX Digital Asset Management optie. Deze optie biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van AMDAX’s trading expertise en geeft de klant blootstelling aan de belangrijkste 10 cryptovaluta. AMDAX biedt hiermee een actieve index-beleggingsvorm aan waarbij getracht wordt om de benchmark te verslaan en meer rendement voor de klant wordt verwezenlijkt.

De AMDAX verzekering en verdere kosten

alternatief AMDAX

AMDAX klanten kunnen er verder voor kiezen om de crypto’s verzekerd op te slaan. De AMDAX verzekeringspolis is zeer uitgebreid en dekt zelfs in het geval er transactieproblemen optreden door softwarefouten. De kosten van de verzekeringspolis bedragen 1.5% over de waarde van de opgeslagen crypto’s. AMDAX rekent verder een handelscommissie tussen de 0,2-1% bij het verwerken van orders en een beheervergoeding van 2% over het belegd vermogen per jaar.

De dienstverlening komt nogal met een kostenplaatje. De onderstaande video review over AMDAX komt tot dezelfde conclusie, het is vooral dure opslag.

Is er een goed alternatief voor AMDAX?

alternatief AMDAX

Voor klanten die zoeken naar een vergelijkbare en in feite goedkopere dienstverlening is er gelukkig een prima Nederlands alternatief. De Bitvavo Exchange biedt niet een op maat gemaakte dienstverlening, maar een klant kan hier zelf op eigen initiatief een DCA-beleggingsstrategie uitvoeren. Verder worden de tegoeden zonder kosten verzekerd opgeslagen en kan de klant automatisch een 1% rente verdienen over de opgeslagen bitcoins. Verder kan de Bitvavo rekening gekoppeld worden aan de Nederlandse crypto-beleggingsdienst van Yieldt of de Nederlandse Crypto Hopper trading bot. Voor meer informatie:

CONCLUSIE OVER AMDAX

amdax

AMDAX biedt een uitstekende en exclusieve dienstverlening voor vermogende particulieren om op een uitgekiende manier veilig te beleggen in Bitcoin en andere digitale activa. De persoonlijke aanpak van AMDAX maakt het verder makkelijker voor vermogende particulieren om deze stap te zetten. Echter, voor de meeste particuliere beleggers is er een prima goedkoper Nederlands alternatief beschikbaar, de Bitvavo Exchange. Kijk en vergelijk.

Ten slotte, is het nu super eenvoudig om een Bitcoin ETF te kopen! Voor meer informatie:

Bron: AMDAX – Digital Asset Exchange – Nederland

N

Bitcoin ETF beschikbaar in Europa!

Op 29 september 2020 is de eerste Bitcoin ETF gelanceerd in Europa. De gereguleerde Bitcoin Exchange Traderd Fund (ETF) is genoteerd op de effectenbeurs van Gibraltar met ticker “QBTC.U”. De naam van het beleggingsfonds is The Bitcoin Fund.

bitcoin etf

Deze Bitcoin Fund wordt beheerd door de Canadese vermogensbeheerder 3iQ. Het bedrijf wordt aangevoerd door Fred Pye, de CEO. Fred heeft jarenlang alle mogelijke obstakels weggeruimd en uiteindelijk heeft hij de Canadese toezichthouder zo ver gekregen om een Bitcoin ETF voor de Canadese markt goed te keuren. The Bitcoin Fund heeft sinds 9 april 2020 een officiële een notatie bij de Toronto Stock Exchange (TSX).

Het voordeel van een ETF is dat het de meest eenvoudige manier is om passief te beleggen in Bitcoin. Je koopt namelijk aandelen van het beleggingsfonds. Het maakt Bitcoin als een beleggingsklasse investeerbaar. Het beleggingsfonds in dit geval 3iQ beheerd de onderliggende bitcoins voor de aandeelhouders. Beleggers hoeven niet meer een handelsrekening te openen op een ongereguleerde bitcoin- of cryptobeurs. Hoewel, Nederlanders hebben geluk dat ze gebruik kunnen maken van de Nederlandse Bitvavo Exchange.

Bitcoin ETF The Bitcoin Fund GBX

Dankzij het feit dat de Gibraltar Stock Exchange op 29 september 2020 deze Canadese Bitcoin ETF heeft genoteerd, kunnen nu institutionele beleggers in Europa zonder problemen Bitcoinaandelen van dit fonds kopen. Niettemin, Europese beleggers beschikken over ook andere alternatieven. Voor meer informatie over dit onderwerp:

Gerelateerde artikels:

Wat zijn DeFi Futures?

De DeFi-markt is hot en biedt voor daghandelaren veel mogelijkheden. Vanwege het brede aanbod op deze chaotische decentrale markt van DeFi-tokens, zijn DeFi-futures ideale producten om kansen te grijpen. DeFi futures zijn termijncontracten waarbij het gaat om verhandelbare contracten inzake de koop (long) of verkoop (short) van de onderliggende waarde van een DeFi-token index, waarbij de levering op termijn plaats zal vinden.

DeFi Futures

Er zijn op dit moment bijna geen derivatenbeurzen die DeFi-futures aanbieden. De meeste beurzen bieden per DeFi-token een termijncontract aan. Echter, de FTX-Exchange  is uniek en innoveert met het aanbieden van verschillende termijncontracten voor de DeFi-sector.

  • Ten eerste is er een eeuwigdurende termijncontract voor de DeFi-markt. Dit is de DEFI-PERP, deze volgt de prijs van een mand met gedecentraliseerde financiële munten, met een gewogen gemiddelde van de prijzen van KNC, LEND, MKR, KAVA, ZRX, LRC, REN, REP, BNT, SNX en COMP. Uiteindelijk zul je via deze DeFi-future worden blootgesteld aan 11 verschillende munten met één termijncontract!
  • Ten tweede, FTX biedt ook verschillende Leveraged Tokens voor de DeFi-markt waar je direct een SHORT of LONG (maximaal 3X Leverage) positie kunt innemen zonder marge. Zo is er de 3X Short DeFi Index Token (DEFIBEAR) en de 3X Long DeFi Index Token (DEFIBULL).

De FTX-Exchange beschikt ook over een spot exchange waar heel veel DeFi-tokens kunnen worden verhandeld met Tether (USDT).

MicroStrategy’s Bitcoin Bet!

Waarom kocht MicroStrategy (MSTR) Bitcoin?

De laatste twee maanden is er opmerkelijk nieuws te melden over de adoptie van Bitcoin. MicroStrategy, een Amerikaans NASDAQ-genoteerd bedrijf (MSTR) is geregeld in het nieuws gekomen. De directieraad van dit softwarebedrijf had unaniem besloten om op een Bitcoin standard over te stappen. Het bedrijf heeft bijna alle cash, in totaal voor $410 miljoen dollar, omgewisseld voor Bitcoin (BTC). Waarom is MicroStrategy overgestapt naar een Bitcoin standaard?

MicroStrategy’s cashprobleem.

microstrategy bitcoin

MicroStrategy zat met een enorm cashprobleem en zonder schulden. Het is een gezond bedrijf met een marktkapitalisatie van $1,2 miljard en had een cash reserve van $500 miljoen. Voor de crisis was het aanhouden van cash geen probleem aangezien het makkelijk was om daarover een 5% rentevergoeding te verkrijgen. Echter door het huidige monetaire beleid van de Federal Reserve wordt de koopkracht van deze cashpositie ontwaard. Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy noemde het een $500 miljoen smeltende ijsklont.  

Michael Saylor zocht naar een inflatieverzekering. De COVID-crisis en de gevolgen van de lockdown dwongen Michael om alle opties weer te heroverwegen. Een stock buyback programma is een onverstandige lange termijn strategie. Vastgoed is met de COVID-crisis ook niet meer een vanzelfsprekende veilige belegging. De aandelenmarkten worden door de geldprinter omhoog gejaagd en zijn losgekoppeld van de reële economie. Amerikaanse staatsobligaties zijn ook niet meer aantrekkelijk. Alleen goud en vervolgens ook bitcoin als een nieuwe beleggingsoptie werd besproken.  

Er werd besloten om een serieus naar bitcoin te kijken. Uiteindelijk moest de gehele directieraad van MicroStrategie goed studiemateriaal doornemen over Bitcoin. The Bitcoin standard van Saifedean Ammous en The Bullish Case for Bitcoin van Vijay Boyapati werden gelezen. Verder werden er de videopresentaties van Andreas Antonopoulous bekeken.

Na verschillende discussies werd er uiteindelijk anoniem besloten om bijna de gehele cashpositie om te zetten naar Bitcoin (BTC). Waarom alles?

Michael Saylor is een raketingenieur en heeft de geschiedenis van technologische ontdekkingen, innovaties en revoluties bestudeerd. Michael heeft bovendien zijn vermogen opgebouwd door te investeren in digitale dominante netwerken die iets fundamenteels in de samenleving veranderden en digitaliseerden. Denk aan Apple, Amazon, Facebook. Het waren investeringen in activa met een 10x asymmetrische risico-rendement verhouding. Het risico werd flink verminderd wanneer er werd ingestapt wanneer de marktkapitalisatie over $100 miljard is en 10 keer de waarde van een concurrent overtreft. Bitcoin voldeed aan alle voorwaarden en de ontwikkelingsgeschiedenis geeft duidelijk aan dat het nu het dominante digitale netwerk is voor een apolitiek, neutraal, schaars en decentraal basisgeld. Bitcoin is als een nieuwe monetaire technologie zeker 10x superieur dan goud en zal volgens Michael Saylor de globale geldmarkt voorgoed veranderen.    

Met deze overtuiging kocht MicroStrategy eerst 21,454 BTC in Augustus voor $250 miljoen en vervolgens 16,796 BTC in September voor $175 miljoen. Met een derde van de totale marktwaarde van MicroStrategy in Bitcoin, kan het aandeel MRST als een verkapte Bitcoin-ETF worden beschouwd. Het aandeel steeg flink na elke bekendmaking dat er meer Bitcoin was ingekocht. Vele directieraden van bedrijven met grote cashposities zullen zeker meer willen weten over de beweegredenen van MicroStrategy en wellicht op termijn ook Bitcoin als een alternatieve inflatieverzekering willen toevoegen in hun portefeuille. Het zal niet het laatste bedrijf zijn die Bitcoin opneemt als een strategische reserve asset.

Dit artikel is gebaseerd op de gratis online Bitcoin cursus en de vele verschillende artikels over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org.

Disclaimer: Dit artikel over Bitcoin en goud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.

Waarom zou ik Bitvavo en de CryptoHopper samen gebruiken?

De enige echte Nederlandse cryptobeurs, Bitvavo, en de Nederlandse trading bot ontwikkelaar, Cryptohopper, hebben elkaar gevonden. Het is nu mogelijk om op het Bitvavo handelsplatform automatische handelsstrategieën toepassen dankzij de implementatie van de CryptoHopper handels-bot. Bitvavo gebruikers kunnen nu 24/7 met ongeëvenaarde eenvoud profiteren van handelsmogelijkheden. Hieronder in de video krijg je een idee hoe de CryptoHopper werkt:

Lees de CryptoHopper Review
bitvavo cryptohopper review

De Bitvavo exchange heeft een veilig en prachtig handelsplatform opgezet met zeer lage handelscommissies. Het is voor iedereen makkelijk om hier cryptovaluta te kopen en te verkopen. Niettemin, de meeste mensen zijn geen daghandelaren en kunnen daardoor niet optimaal inkopen en verkopen om het hoogste rendement te boeken. Er zijn vele daghandelaren actief die met de cryptohandel zoveel mogelijk rendement proberen te boeken om daardoor meer goedkoop bitcoins te kunnen kopen.

Wat zijn de voordelen van de CryptoHopper & Bitvavo combo?

Voor een normaal mens met een baan is het bijna onmogelijk om effectief te handelen met Bitcoin en crypto’s. De meeste handelaren die tijdens de vrije uurtjes handelen lopen veel meer risico om geld te verliezen en kansen te missen. Het automatiseren van de Bitcoin-handel met behulp van een trading bot is een onmisbaar gereedschap om effectief automatisch in te kopen en te verkopen op basis van bepaalde signalen. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De globale cryptohandel is 24/7 zonder een dag rust. Door gebruik te maken van de CryptoHopper op het Bitvavo handelsplatform is het mogelijk om de handel 24/7 dagen, 365 dagen per jaar te automatiseren! Kansen zullen nooit meer gemist worden aangezien de CryptoHopper alle beschikbare cryptovaluta tegelijkertijd kan verhandelen en waarop exacte prijsdoelen kan worden verkocht om de beoogde winst te bereiken. De CryptoHopper past automatisch realtime technische analyse toe met meer dan één open positie. Voor een normaal mens is dit niet te doen.
  • Verder blijft een mens nooit rationeel als het gaat om de cryptohandel. De emoties nemen het vaak over waardoor er in paniek wordt verkocht of hebzuchtig op een verkeerd moment wordt bijgekocht. De CryptoHopper voorkomt dat iemand om basis van emotie handelt. De CryptoHopper maakt gebruik van pure analyse om handelsbeslissingen op Bitvavo uit te voeren.
  • Dankzij CryptoHopper is ook de zogenaamde Telegram-handel op Bitvavo mogelijk. Dit is een vorm van social trading dat ervaren analisten toelaat om inzicht in stijgende munten te delen met andere handelaren die bekend staan ​​als ‘signalen’. Met Cryptohopper kunnen Bitvavo-handelaren zich direct abonneren op deze signaalgevers en automatisch reageren met een koop- of verkooporder wanneer deze binnenkomt.

Conclusie:

Dankzij deze Nederlandse samenwerking tussen Cryptohopper en Bitvavo is het nu mogelijk voor gebruikers op het Bitvavo handelsplatform om hun persoonlijke handelsstrategieën toe te passen dankzij de implementatie van een geautomatiseerde handels-bot, zodat ze 24/7 met ongeëvenaard gemak kunnen profiteren van alle handelsmogelijkheden. Het is een krachtig gereedschap die voorkomt dat men onnodig verliezen zal oplopen en er voor kan zorgen dat een goed rendement nooit zal worden gemist.

Voor meer informatie:

De Bitcoin Revolutie!

In “The Mystery of Banking”[1] schrijft Murray Rothbard over de werking van het fiatgeldsysteem in het bankwezen. Rothbard beargumenteert in dit boek dat inflatie een gevolg is van het uitbreiden van de geldvoorraad. Centrale banken drukken geld bij en lenen dat uit aan de banken; banken lenen dit geld weer uit aan huishoudens en bedrijven. Geld wordt dus gecreëerd op basis van de verwachting dat er toekomstige, economische activiteit tegenover wordt gezet. Maar de realiteit is dus wel dat geld in principe uit het niets gecreëerd wordt. De redenatie is dat de economie hiermee draaiende gehouden wordt, omdat geldcreatie investeringen en consumptie stimuleert. Om die reden hebben centrale banken een inflatiedoelstelling van 2%[2] – betekenis: 2% groei van de geldvoorraad per jaar.

eur vs bitcoinTot zover het positieve verhaal, nu het negatieve verhaal: een uitbreiding van de geldvoorraad betekent tegelijk dat de waarde van geld (per stuk) daalt. Alleen als de economie harder groeit dan de inflatie, dan stijgt de waarde van het geld (per stuk). In praktijk komt die situatie zelden voor; meestal is de inflatie hoger dan de groei van de economie. Om die reden is er een continue geldontwaarding gaande. Rothbard gaat vervolgens nog in op een nog negatiever aspect van het fiatgeldsysteem: overheden lenen geld van centrale banken, zodat zij aan hun schulden kunnen voldoen. In praktijk betalen ze dit geld niet terug[3], het staat gewoon op de balans van de centrale bank als “uitstaande lening”.

Milton Friedman sprak daarom van een “verborgen belasting”[4]: via inflatie ontnemen overheden munten van een deel van hun waarde. Het is goed dat mensen zich de implicatie van dit systeem goed realiseren. Zuur verdiend spaargeld wordt dus ook steeds minder waard. Als lonen minder hard stijgen dan de inflatiecorrectie, dan worden lonen ook minder waard (en neemt de koopkracht af). Mensen merken dit doordat producten en diensten duurder worden. Geldontwaarding is (helaas) al zo oud als de uitvinding van geld zelf. Om die reden zijn er ook steeds pogingen ondernomen om geld “hard”[5] te maken, i.e. geldontwaarding moeilijk maken. Dat kan bijvoorbeeld door geld te koppelen aan een gewild schaars goed zoals goud, zilver, e.d.

Alternatieven voor inflatie

De economie bestaat dus in een inflationaire wereld: fiatgeld dat continu minder waard wordt. Maar dit systeem is niet vanzelfsprekend; het is ook mogelijk om in een deflationair geldsysteem te leven: geld dat continu méér waard wordt. Ten tijde van de goudstandaard was (milde) deflatie ook precies de situatie. Het nadeel van deflatie is dat schulden dus ook steeds meer waard worden, mensen kunnen minder gemakkelijk schulden aangaan en daardoor dus minder snel investeren, consumeren en speculeren. De meeste economen vinden de nadelen van deflatie daarom groter dan de nadelen van inflatie – maar niet alle economen. Er zijn genoeg economen die waarschuwen tegen de nadelen van inflatie als groter gevaar, zoals Friedrich Hayek.

In zijn Nobelprijs-acceptatiespeech brak Hayek[6] een lans voor concurrerende, gedenationaliseerde geldsoorten om inflatiemisbruik tegen te gaan. Hayek wilde niet dat overheden nog langer de mogelijkheid zouden hebben om geld te ontwaarden voor eigen gewin. Hij stelde daarom voor om geld volledig los te koppelen van de overheid of de natiestaat; iedereen moest vrij zijn om met anderen te handelen in de muntsoort of het ruilmiddel dat zij wenselijk achtten. Hayek zag dit zelfs als een noodzakelijk nieuw amendement voor de grondwet. Het grote voordeel van concurrentie tussen geldsoorten is dat mensen kunnen ontsnappen aan geldsystemen waarvoor ze niet gekozen hebben en nooit zouden kiezen. De beste munt zou dan het meeste waard worden, omdat mensen hier hun rijkdom in bewaren; concurrerende munten zouden zich op andere gewilde functies van geld kunnen onderscheiden. Zo houden munten elkaar in een bepaald evenwicht – en slecht geld zal, net als slechte bedrijven, uit de markt verdwijnen, omdat het geen functie heeft.

Goldbugs[7] zien in het pleidooi van Hayek hun gelijk bevestigd; zij willen graag een alternatief voor fiatgeld, een alternatief dat beter zijn waarde behoudt. Zij zijn daarom voorstander van goud als een internationaal parallel geldsysteem, omdat de waarde van goud een stuk stabieler is dan het alsmaar in waarde dalende fiatgeld. Daarnaast geloven ze dat goud nooit geheel waardeloos kan worden, zelfs niet ten tijde van een crisis van het geldsysteem. Als het goudsysteem namelijk in elkaar dondert, dan kan goud nog altijd gebruikt worden voor andere zaken, bijvoorbeeld grondstof voor juwelen – dit in tegenstelling tot fiatgeld dat na hyperinflatie volledig waardeloos zal zijn. Alle vroegere fiatgeldsystemen zijn dan ook geëindigd met een intrinsieke waarde[8] van “nul”. Goldbugs hebben echter één cruciale blinde vlek: de goudstandaard is overal waar deze is ingevoerd weer verdwenen.[9] De goudstandaard zit overheden al snel dwars in hun mogelijkheden en om die reden zullen overheden geld al snel weer ontkoppelen van goud. Het is vrij naïef om te denken dat als de goudstandaard weer wordt ingevoerd, ontkoppeling niet opnieuw zal gebeuren.

Nick Szabo & Bitgold!

De jurist Nick Szabo kwam daarom met het voorstel van BitGold.[10] Szabo zag de fout van de goldbugs (en de fiatgeldvoorstanders) in: deze systemen hebben altijd een “trusted third party” nodig om te functioneren. Zowel goud als fiat moeten in omloop gebracht worden, opgeslagen, beschermd, enz. Een ideaal geldsysteem zou geen derde partij nodig hebben om te functioneren; het zou de mogelijkheid moeten bieden om tussen twee partijen te handelen. 1-op-1, veilig, anoniem en volledig vrijwillig. Tot BitGold was er nooit een geldsysteem geweest dat deze wensen tegelijk in zich verenigde. Helaas bleef BitGold lange tijd een abstract idee, een theorie zonder praktische implementatie – totdat bitcoin verscheen.

De intellectuele basis onder bitcoin

bitcoin versus euroOnder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto[11] onthulde een anonieme programmeur en hard geld-activist na de kredietcrisis een open-source software project genaamd “Bitcoin: a peer-2-peer electronic cash system”. De intentie van Nakamoto was om het BitGold idee in praktijk te brengen. Nakamoto wilde dat gewone mensen beschermd zouden zijn tegen toekomstige bank bail-outs van overheden om banken te redden. Het was tijdens de kredietcrisis vrij duidelijk geworden dat overheden handhaving van de status quo als eerste prioriteit zagen en het belang van de burger als laatste prioriteit. Rechtvaardigheid speelde al helemaal geen rol, want normale (niet-bank)bedrijven hadden overheden gewoon failliet laten gaan[12] en frauderende bankiers zijn vrijwel allemaal vrijuit[13] gegaan.

Nakamoto’s open source project sloeg direct aan en allerlei geïnteresseerde ontwikkelaars hielpen Nakamoto zijn project verder te ontwikkelen. Het idee van bitcoin[14] was om de goede eigenschappen van goud digitaal te simuleren (schaarste, waardevastheid, stabiel) en te koppelen aan de goede eigenschappen van fiatgeld (draagbaar, deelbaar, licht gewicht en anoniem). Nakamoto kreeg ook veel steun en aandacht van “hard geld”-activisten en libertariërs, die lovende artikelen over zijn initiatief[15] schreven. Nakamoto[16] deelde ook Szabo’s vaststelling, dat het vertrouwen, dat mensen gedwongen moeten hebben in conventionele geldsystemen juist de fatale zwakte is van geldsystemen; “Het kernprobleem met conventionele geldsystemen is dat ze op vertrouwen gebaseerd zijn om het werkbaar te maken. De centrale bank moet vertrouwd worden om de munt niet te ontwaarden, maar de geschiedenis van fiatgeld staat bol van de voorbeelden van schending van vertrouwen. Banken moeten vertrouwd worden om geld aan te houden en elektronisch over te maken, maar ze lenen het [fiatgeld]uit in golven van kredietbubbels zonder een fractie in reserve aan te houden. We moeten ze vertrouwen met onze privacy, ze vertrouwen om identiteitsfraudeurs om onze rekening leeg te halen.” Kortom: een geldsysteem, dat niet berust op vertrouwen, maar op harde, onveranderbare principes is superieur aan de conventionele geldsystemen.

Nakamoto loste Szabo’s “trusted third party” probleem op met de uitvinding van de blockchain: een grootboekrekening, die alle transacties van het systeem steeds controleert en (her)bevestigt. Met deze blockchain wordt fraude voorkomen en de veiligheid van het bitcoin-betaalnetwerk gegarandeerd[17]. De technische aspecten van de blockchain, cryptografie, mining, proof-of-work, hashing, wallets, etc. laat ik weg uit deze bitcoin-bespreking, omdat deze irrelevant zijn voor de economische case vóór bitcoin. (Wie dat wel wil weten, verwijs ik graag door naar de presentatie van Konrad Graf in de voetnoot.[18])

Groei, prijs en waarde

Op de website blockchain.info wordt bijgehouden hoeveel nieuwe gebruikers en transacties er bijkomen; deze groei is exponentieel. Hetzelfde geldt voor het aantal klanten van een bedrijf als BitPay – een bitcoin-intermediair die bedrijven helpt om bitcoin te accepteren als betaalmiddel. De internationale groei van exchanges, analysetools en blockchain-techbedrijven is gigantisch. Het aantal (prominente) softwareprogrammeurs, die vrijwillig meewerken aan de verdere ontwikkeling van bitcoin is al jaren zeer hoog.

Bitcoin-rivalen, altcoins genaamd, zoals Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash experimenteren met allerlei variaties op het bitcoin-protocol. Uit deze concurrentiestrijd is nu een geheel nieuwe financiële sector voortgekomen: cryptocurrency. Iedereen kan zijn eigen coin starten en in de markt zetten. Ironisch genoeg maakt deze concurrentie bitcoin niet zwakker maar sterker. Bitcoin heeft namelijk zo’n grote voorsprong qua netwerkeffecten, dat overstappen naar een andere currency enorme overstapproblemen geeft aan het ecosysteem. Bitcoin is ook open-source, daardoor kunnen de meest interessante usecases van altcoins gemakkelijk ingepast worden. Om die reden is de redenatie dat Bitcoin de AltaVista of MySpace van cryptocurrency is, die door Google en Facebook uit de markt zijn gedrukt, verkeerd. AltaVista en MySpace hadden met een open source-model zeer waarschijnlijk de beste aspecten van Google en Facebook kunnen integreren.

Sinds de implementatie van bitcoin is bitcoin vrijwel constant gestegen in waarde, van $0,10 tot $4400[19] afgelopen week – alhoewel met constante schommelingen in de prijs. Een ander voordeel van bitcoin is dat het – net als goud – een internationaal, niet-staat gebonden geldsysteem mogelijk maakt. Precies zoals Hayek dat zich had voorgesteld. En nog belangrijker: deelname aan het bitcoin-geldsysteem is, in tegenstelling tot fiatgeld, volledig op vrijwillige basis. Als iemand geen heil in bitcoin ziet, bitcoin niet begrijpt of bitcoin om bepaalde redenen immoreel vindt, dan hoeft hij of zij er niet aan mee te doen.

Een eerste, veelgehoorde bedenking ten aanzien van bitcoin is dat het een tulpenmanie/bubbel zou zijn: de prijs neemt namelijk zo snel toe dat er vrijwel geen andere vergelijking bestaat, dan met die twee fenomenen. Maar toch, het ligt ditmaal niet zo simpel. Er zullen uiteindelijk slechts 21 miljoen bitcoins bestaan, maar er zijn nu slechts zo’n 16 miljoen bitcoins in omloop. Daarnaast zijn er bitcoins verloren gegaan als gevolg van vergeten paswoorden en defecte harde schijven. Hierdoor is bitcoin dus schaars. Zeer schaars. Doordat de vraag exponentieel toeneemt, maar het aantal bitcoins zeer langzaam stijgt, zal de prijs heel hard stijgen. De huidige waarde van bitcoin is onmiskenbaar speculatief, omdat veel mensen verwachten dat bitcoin meer waard wordt en daarom bitcoins opsparen; ze zien bitcoin als een manier om snel rijk te worden. Het gaat echter te ver om te stellen dat bitcoin’s prijs alleen op manie gebaseerd is. Een tweede bedenking is dat bitcoin een Ponzi- of piramidespel zou zijn. Op basis van de snel stijgende prijs leek dit op voorhand een goede duiding, maar er zijn een aantal duidelijke verschillen. Zo heeft een Ponzi-spel een Ponzi nodig, een oplichter – die is er niet. De enige mensen die lijken te profiteren van bitcoin zijn de gebruikers en bezitters van bitcoin. (Wie meer weerleggingen van onterechte bitcoin-kritieken wil lezen, kan goed beginnen bij de blogs van Peter Surda[20] en Konrad Graf.)

In een binnen de bitcoin-scene zeer gewaardeerde youtube-video[21], gemaakt door bitcoin-supporter James DeAngelo, wordt een alternatieve verklaring voor de scherpe prijsstijging gegeven. DeAngelo vergeleek bitcoin met een snelgroeiende startup als Twitter. Toen Twitter startte hadden ze maar 50 gebruikers, maar het aantal gebruikers bleef steeds verdubbelen, totdat ze uiteindelijk miljoenen gebruikers hadden. Het was geen perfect exponentiële ontwikkeling, gemeten op dag- of weekniveau; er waren tal van tegenslagen, concurrenten, geldzorgen, technische uitdagingen, enz. Toch bleef Twitter hard en gestaag doorgroeien, daardoor nam de waarde per aandeel steeds meer toe. Uiteindelijk werd Twitter een miljardenbedrijf en een globale, dominante speler in media. DeAngelo’s theorie is, dat het bij de bitcoinprijs dus niet om een spel van oplichters of speculatiemanie gaat, maar om de dynamiek van een volatiele valuatie van een snelgroeiend ecosysteem – vergelijkbaar met het aandeel van een snelgroeiende startup. Hij vergelijkt de bitcoinprijs met een aandeel in Twitter.

Internet als voorbeeld

Er is een precedent voor snel in waarde toenemende, virtuele assets geweest: dotcom-domeinnamen. Midden jaren ’90 werden de beste domeinnamen opgeslokt door domeinhandelaren. Domeinhandelaren kochten deze domeinen op, omdat ze de visie hadden dat domeinnamen een digitaal onroerend goed waren. Domeinnamen zijn een waardevolle bezitting gebleken.[22] Sinds de stormachtige groei van het internet, zijn domeinen gemiddeld steeds duurder geworden. Logisch: een schaars goed, ook als dit virtueel is, wordt meer waard als er meer vraag is. Dit prijsmechanisme geldt voor elk jaar sinds ’95[23] en dat zal zo door blijven gaan – zolang het internet blijft groeien.

Daarnaast, een tweede gevolg van domeinnamen-schaarste: elke domeinnaam kan maar eenmalig uitgegeven worden. Om die reden is een domeinnaam als home.com veel geld waard. Op dit stukje digitaal onroerend goed kunnen vele soorten bedrijven zich huisvesten – qua mogelijkheden is home.com te vergelijken met een stukje onroerend goed op het Londense Picadilly Circus! Domeinnaamhandelaren zagen destijds dus correct in, dat toekomstige bedrijven en ondernemers deze domeinnamen in de toekomst voor veel geld weer van hen over zouden nemen. Veel bitcoinbezitters denken hetzelfde bij bitcoin: ze zien het als digitaal goud en zijn niet van plan het opnieuw af te staan totdat ze er, in hun ogen, een fair value voor krijgen. Als bitcoin blijft doorgroeien tot de munteenheid van het internet dan zal 10-100x zoveel zijn als nu – in de verre toekomst, dat wel.

Voorts, niet alle domeinnamen zijn gelijk geschapen. Een korte, herkenbare, pakkende domeinnaam zonder streepje en – allerbelangrijkst! – met DOTCOM op het eind is veel geld waard. Home.com is veel meer waard dan huizen-bekijken-innederland.net. Dotcom is de de facto standaard[24] van domeinnamen geworden en dat is niet meer terug te draaien. Zie hier de link met bitcoin en altcoins: bitcoin is de dotcom-standaard van cryptocurrency. Bitcoin heeft de meeste status, alleen een crypto-concurrent die vele malen beter is dan bitcoin zou een kans maken – en zo jong is bitcoin ook niet meer, het stamt uit ’98. Ter vergelijking: Google stamt uit ’98 en AltaVista uit ’95 – zoveel tijd zat er niet tussen. MySpace stamt uit 2003 en Facebook uit 2004. De voorsprong van bitcoin ten opzichte van andere altcoins neemt echter nog steeds toe. De huidige concurrenten voldoen niet.

De toekomst van Bitcoin?

Het is natuurlijk mogelijk dat bitcoin uiteindelijk toch niet zal slagen, als gevolg van een technologische bug die niet voorzien was; omdat er een altcoin blijkt te zijn, die 10x beter is; omdat bitcoin op verkeerde, economische principes is gebaseerd; omdat overheden bitcoin succesvol konden uitbannen nadat de ecologie meer centraliseerde; omdat bitcoin toch meer speculatie dan asset was; enz. enz. Allemaal mogelijkheden die bestaan, maar deze risico’s zijn met de tijd steeds onwaarschijnlijker, omdat bitcoin al een aantal extreme tests heeft doorstaan.

Bitcoin overleefde bugs, een mogelijke 51% attack, het faillissement MtGox, hacks van (destijds) belangrijke exchanges als Bitcoinica en Tradehill, exit-scams als Cryptsy, associaties met SilkRoad, Russisch verbod, Ethereum’s opkomst en andere altcoin-uitdagers, een onverwachte hard fork en een continue stroom van chaotische taferelen die breed uitgemeten worden in de media. Elke tegenslag van bitcoin lijkt bitcoin juist sterker te maken. Bijvoorbeeld, toen de SilkRoad-website[25] in 2013 door de FBI werd ontmanteld, begon de bitcoin-prijs kort daarna hard te stijgen. Geheel tegen de verwachting in, omdat bitcoin door tegenstanders als vehikel voor criminelen werd versleten. In realiteit was het opheffen van de SilkRoad-website juist positief voor bitcoin: mensen durfden te beleggen in en betalen met een digitale munt die niet langer 1-op-1 met criminaliteit werd geassocieerd. Bitcoin lijkt het voorbeeld van “antifragiel”[26] te zijn; door elke uitdaging lijkt het bitcoin-ecosysteem sterker en groter te worden en stijgt vervolgens de prijs.

Het is goed mogelijk dat bitcoin crasht of gecrasht is, terwijl dit stuk uitkomt en/ of gelezen wordt. Gezien de enorme stijging van de bitcoin-prijs is dit zelfs zeer aannemelijk. Wel is het dan goed om erop te wijzen dat bitcoin al 5 grote crashes[27] heeft gehad en zich na de crash steeds herstelde op een hogere gemiddelde prijs dan voor de crash. Op de lange termijn is de bitcoin-prijs ook elk jaar toegenomen[28], met uitzondering van een correctie in 2014. Daar moet wel bij gemeld dat bitcoin in 2013 5500%(!) steeg. Bitcoin heeft nog steeds veel problemen en zal nog heel veel problemen tegemoet treden in de toekomst – zonder meer. Maar er moet langzamerhand ook serieus rekening gehouden worden met het meest onwaarschijnlijk denkbare scenario: bitcoin zou weleens kunnen slagen.


[1] https://mises.org/library/mystery-banking

[2] https://www.ecb.europa.eu/mopo/strategy/pricestab/html/index.en.html

[3] https://www.ronpaul.com/fiat-money-inflation-federal-reserve-2/

[4] https://www.youtube.com/watch?v=GJ4TTNeSUdQ

[5]http://www.fon.hum.uva.nl/rob/Courses/InformationInSpeech/CDROM/Literature/LOTwinterschool2006/szabo.best.vwh.net/shell.html

[6] https://mises.org/library/choice-currency-0

[7] https://www.goodreads.com/book/show/25894053-the-new-case-for-gold

[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money

[9] Meer hier http://nakamotoinstitute.org/static/docs/denationalisation.pdf

[10] http://nakamotoinstitute.org/bit-gold/

[11] Ik vermoed zelf dat Satoshi Nakamoto een alias van Nick Szabo is. De vergelijkingen tussen Bitcoin en BitGold zijn zo sterk en opvallend, dat er vrijwel zeker een link moet zijn.

[12] http://www.econtalk.org/archives/2012/09/barofsky_on_bai.html

[13]  https://www.theatlantic.com/business/archive/2016/08/why-arent-any-bankers-in-prison-for-causing-the-financial-crisis/496232/

[14] https://bitcoin.org/bitcoin.pdf (Satoshi Nakamoto – Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System)

[15] https://www.coindesk.com/live-free-or-mine-how-libertarians-fell-in-love-with-bitcoin/

[16] https://freedomnode.com/blog/66/21-wise-and-funny-bitcoin-quotes-by-satoshi-nakamoto#h-central-banking-is

[17] https://www.youtube.com/watch?v=HvfO5u4ImAU&t=856s (Bitcoin Decrypted II)

[18] Szabo en Nakamoto waren absoluut niet de enige ontwikkelaars, die probeerden om een digitaal cash-alternatief te bedenken en/of te ontwerpen; zo zijn er Chaum’s DigiCash, Adam Back’s HashCash, Jackson & Downey’s e-Gold, PayPal’s originele implementatie, Wei Dai’s B-Money, etc. Al deze projecten stammen uit eind jaren ’90. Meer hier: https://bitcoinmagazine.com/articles/quick-history-cryptocurrencies-bbtc-bitcoin-1397682630/

[19] https://bitcoincharts.com/charts/bitstampUSD#tgSzm1g10zm2g25zvzl (Rond de $4440 per 17-8-’17)

[20] http://www.economicsofbitcoin.com/

http://www.konradsgraf.com/bitcoin-theory/

[21] https://www.youtube.com/watch?v=qHUPPYzzZrI&t=22s&list=PLzctEq7iZD-7-DgJM604zsndMapn9ff6q&index=16

[22] Zie het essay op http://www.jointventures.com/ van Rick “Domain King” Schwartz, meer hier: http://www.ricksblog.com/2015/12/rick-schwartz-20th-anniversary-post-trust-numbers-not-people/#.WZcDHD4jHIU

[23] http://domainnamewire.com/2016/01/14/impressive-domain-name-stats-from-escrow-com/

[24] https://www.domainstate.com/registrar-tld-breakup.html

[25] http://edition.cnn.com/2013/10/04/world/americas/silk-road-ross-ulbricht/index.html

[26] https://btctheory.com/2015/01/16/antifragile-bitcoin/

[27] https://www.youtube.com/watch?v=XbZ8zDpX2Mg

[28] https://bitcoincharts.com/charts/bitstampUSD#tgSzm1g10zm2g25zi1gRSIzvzl

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij geopolitiek magazine Novini.nl.

Gerelateerde artikels:

Litebit of Bitvavo of BTC Direct of Bitonic?

cryptocurrency

Welke van bovenstaande dienstverlener in Nederland zal ik gebruiken voor het kopen van Bitcoin en crypto? Er zijn zo veel verschillende Bitcoin exchange service providers, maar welke past bij mij en is de beste? Litebit, Bitvavo, BTC Direct en Bitonic worden vaak genoemd en verschijnen ook veel in de Google zoek resultaten. Vragen omtrent respectieve verschillen hebben onze lezers vaak gesteld. In dit artikel zullen we in gaan op de verschillen en welke dienstverlener onze voorkeur heeft.

Bitvavo vs BTC Direct vs Bitonic vs Litebit – wat zijn de verschillen?

bitvavo vs btcdirect vs litebit vs bitonic

In de eerste plaats, Bitvavo is een echte handelsbeurs is voor niet alleen de Bitcoin, maar de crypto-handel in het algemeen. Bitvavo heeft een handelsomgeving die gemakkelijk is te gebruiken voor de beginner als de ervaren trader. Alle koop/verkoop orders van de gebruikers worden in het orderboek gezet en verwerkt. Bovendien is Bitvavo de goedkoopste Nederlandse crypto-handelsbeurs. De hoogste handelscommissie is 0.25 %. Verder maakt Bitvavo gebruikt van de verzekerde bewaaroplossingen van Coinbase Institutional en Copper. De Bitcoins worden hierdoor extreem veilig opgeslagen en genieten zelfs van een verzekerd. Bovendien ondersteunt Bitvavo Crypto Staking, waardoor je automatisch rente kunt verdienen. Over je Bitcoin besparingen kun je automatisch ~1,2 % rente verdienen. We hebben een uitgebreide recensie geschreven over Bitvavo die we onze lezers kunnen aanraden om door te nemen:

In de tweede plaats, Litebit, BTC Direct en Bitonic zijn geen echte exchanges, maar wisselkantoren waarbij respectieve dienstverleners als makelaars direct Bitcoin en andere crypto’s aan de klant verstrekken. Ze kopen zelf de bitcoins in op de grote internationale exchanges, zoals Binance. Ze verkopen vervolgens deze door aan hun klanten. LiteBit, BTC Direct en Bitonic rekenen hierdoor een hogere handelscommissie dan bijvoorbeeld Bitvavo.

litebit vs bitvavo

Litebit lijkt het meest op Bitvavo aangezien deze dienstverlener een groot aanbod heeft aan cryptovaluta en wallet ondersteuning aanbiedt. Klanten kunnen alle aangekochte cryptovaluta bewaren op het handelsplatform van Litebit en Bitvavo. Dit is zeker gemakkelijk, maar over het algemeen niet aan te raden. Het beste is om een hardware wallet te gebruiken voor het opslaan van de aangekochte crypto’s. Verder is het zo dat de aankoop van andere crypto’s veel meer risico’s herbergt als een speculatieve belegging. De meest veilige belegging is Bitcoin (BTC) en deze belegging herbergt al genoeg risico’s. Nogmaals, het beleggen in andere cryptomunten dan Bitcoin is zeer risicovol en een belegger kan al zijn kapitaal verliezen.

Vandaar, dat de dienstverleningen van BTC Direct en Bitonic zeker interessant zijn om te evalueren. BTC Direct en Bitonic beschikken niet over wallet ondersteuning. Bovendien bieden maar weinig andere crypto’s aan. BTC Direct geeft haar klanten ook de mogelijkheid om Ripple XRP, Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC) te kopen, dat is alles. Bitonic wil niks van altcoins (shitcoins) weten en biedt haar klanten de enige echte cryptocurrency aan: Bitcoin (BTC).

btc direct vs bitvavo vs litebit vs bitonic

Voor de beleggers die vooral of alleen geïnteresseerd zijn in Bitcoin kan daarom Bitonic en BTC Direct interessant zijn aangezien de bitcoins direct worden bijgeschreven op de Bitcoin wallet van de klant. Dit is de meest veilige manier en snelste manier om Bitcoin veilig onder eigen beheer te krijgen. Bij Bitvavo heb je te maken met een extra stap en zul je de aangekochte bitcoins weer van de Bitvavo handelsrekening moet afschrijven. Voor een lange termijn Bitcoin belegger is het voldoende om in feite gebruik te maken van BTC Direct of Bitonic. De actieve handelaar zal beter Bitvavo kunnen gebruiken.

Conclusie: Bitvavo vs Litebit vs BT Direct vs Bitonic.

Alle dienstverleners bieden een goede dienst aan en zijn zeer betrouwbare partijen in Nederland voor de aankoop/verkoop van bitcoins en cryptovaluta. Voor de Bitcoin lange termijn beleggers zijn BTC Direct en Bitonic voldoende om te gebruiken. Op zoek naar de goedkoopste Bitcoin voor de laagste commissie, dan is Bitvavo de beste optie. Dit geldt ook voor de actieve handelaars die willen speculeren met andere cryptomunten dan Bitcoin. Aangezien alle dienstverleners een prima staat van dienst hebben, is het echt geen slecht idee om bij alle partijen een handelsrekening aan te maken. De voorkeur gaat uit naar Bitvavo en BTC Direct. Verder is het van belang om kennis te vergaren over Bitcoin:

Onderzoek naar BTC handelsvolumes

Bitwise heeft op opdracht van de Amerikaanse financiële toezichthouder, de SEC, een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de handelsvolumes op de grootste Bitcoin exchanges ter wereld.

echte bitcoin handelsvolumes

Uit dit onderzoek van Bitwise (publicatiedatum 19 Maart 2019) is gebleken dat de grootste Bitcoin exchanges de handelsvolumes uit hun duim zuigen. De handelsvolumes die o.a. Coinbene, ChoaEX, OkEX, Bitmart, Simex, CoinTiger, Lbank, Bit-z, BitForex bestaan helemaal niet en zijn nep. Uiteindelijk zijn 96 % van alle Bitcoin handelsvolumes gewoon luchtkastelen. Volgens het onderzoek worden deze nep-gegevens klakkeloos overgenomen door sites zoals coinmarketcap.

Niettemin, wanneer de echte handelsvolumes worden bestudeerd is het gelukkig wel het geval dat de Bitcoin kapitaalmarkt gezond is en efficiënt werkt. Het betekent voor handelaren dat ze hun heil het beste op deze exchanges kunnen zoeken en dat Coinmarketcap gegevens meer kritisch gaat evalueren alvorens deze over te nemen. Exchange rating agentschappen zullen hier ook meer aandacht aan moeten besteden.

Welke Bitcoin exchanges hebben echte BTC handelsvolume?

De volgende Bitcoin spot exchanges, vaak gereguleerd, onder toezicht en met een licentie beschikken over echte Bitcoin handelsvolumes:

  • Binance, itBit, Kraken, Poloniex, Bitfinex, Gemini, Bittrex, Coinbase, Bitflyer.

Hoe zit het met de Bitcoin handelsvolumes op de Nederlandse exchanges?

bitcoin exchange handelsvolumes

De meeste Nederlandse handelsbeurzen opereren als Bitcoin makelaars en zijn in feite Bitcoin wisselkantoren. Alleen de Bitvavo Exchange en BL3P van Bitonic opereren als Bitcoin exchanges met een eigen orderboek. De handelsvolumes waren te klein om te worden opgenomen in het onderzoek. Niettemin, de Nederlandse Bitcoin exchanges en brokers opereren zeer professioneel en streven naar het verkrijgen van een licentie. Dit is op dit moment niet mogelijk aangezien het AFM nog niet over de wet-en regelgeving beschikt om een licentie uit te vaardigen aan betrouwbare en goede Bitcoin exchanges.

Voor meer informatie:

Bronnen:

BINANCE JERSEY

Binance heeft onlangs een nieuw kantoor en handelsbeurs geopend met als thuisbasis het kanaaleiland Jersey. Waarom is het gebruik van een Binance Jersey handelsrekening van belang of beter gezegd waarom zou ik als Nederlander gebruik maken van de Binance Jersey Exchange?

binance jersey exchange

De oprichting van de Binance Jersey Exchange lost het volgende probleem op: Binance.com is een van de belangrijkste en grootste handelsbeurzen voor cryptovaluta. De dagelijkse handelsvolumes zijn er enorm en Binance beschikt over een enorm aanbod van vele verschillende crypto’s. Ondanks dit feit heeft deze globaal opererende crypto exchange geen bankrekeningen kunnen verkrijgen. Binance.com is een crypto only exchange met een gespecialiseerd handelsplatform voor de cryptovaluta handel. Je kunt met een handelsrekening bij Binance.com alleen cryptovaluta verhandelen en gebruik maken van een stable coin als je winst wilt pakken in Dollars. Dit feit is een belemmering voor vele handelaren en vooral de reguliere gebruikers over de hele wereld die niet makkelijk aan bitcoins kunnen komen.

binance Jersey exchange

De oprichting van Binance Jersey (Binance.je) lost dit probleem op. Binance heeft met de lokale autoriteiten en toezichthouders een overeenkomst gemaakt en toegang gekregen tot bankrekeningen. Binance gebruikers kunnen nu een aparte handelsrekening openen bij Binance.je voor het kunnen storten en verhandelen van euro’s en andere valuta’s voor Bitcoin (ETC) en Ether (ETH). Inderdaad, Binance Jersey werkt als een aparte crypto exchange voor Binance gebruikers die als een brug dient naar het handelsplatform Binance.com. Zodra een gebruiker de gestorte euro’s heeft omgewisseld naar Bitcoin op de handelsrekening van Binance Jersey kan hij/zij ze doorsturen naar haar/zijn Bitcoin wallet op de handelsrekening van Binance.com.

Is de opening van Binance Jersey van belang voor de Nederlandse trader?

Voor vele trouwe gebruikers van Binance over de hele wereld zal dit goed nieuws zijn, maar voor Nederlanders, vooral degenen die nog geen handelsrekening hebben bij Binance.com, maakt het niet veel uit. Nederlanders hebben geluk dat er vele makkelijk te gebruiken wisselkantoren zijn die in combinatie met Binance.com kunnen worden gebruikt. Onze voorkeur gaat naar BTCdirect.

binance versus binance

Bovendien, zal Binance in 2019 concurrentie krijgen van de Bitvavo crypto exchange. Bitvavo zal een gelijkwaardige dienst kunnen leveren als Binance.com met een euro rekening. De meeste Nederlanders hoeven zich niet druk te maken over het aanmaken van een extra handelsrekening bij Binance Jersey. Ze kunnen het beter dichter en veiliger bij huis zoeken en gebruik maken van Bitvavo.

Voor meer informatie:

Bronvermelding:

XRP UNITED

xrp united exchange

XRP United is een nieuwe gereguleerde crypto exchange waarbij de cryptomunt van Ripple, XRP, als de basisvaluta wordt gebruikt in elke valutapaar. De XRP United exchange is opgezet geworden door echte Ripple fanaten die in plaats van een Bitcoin standaard streven naar een XRP standaard. Het kopen van XRP moet direct kunnen plaatsvinden in euro’s of ander fiat geld. Alle andere cryptovaluta moet je makkelijk kunnen verhandelen in XRP. Hierdoor zal de liquiditeit van XRP toenemen en kan o.a. de Bitcoin dominantie worden bestreden.

XRP maximalisme versus Bitcoin (BTC) maximalisme?

Het geeft aan de Ripple beschikt over een eigen gemeenschap en sociaal netwerk die graag XRP naar de eerste plaats wil brengen als de beste en meest gebruikte cryptomunt met de grootste marktkapitalisatie. Toch is deze zienswijze krom en hetzelfde geldt voor Bitcoin maximalisten. Ripple en XRP lossen een heel ander probleem op. Ripple heeft een andere waardepropositie voor XRP in vergelijking met Bitcoin.

Om het even kort door de bocht te formuleren: XRP, RippleNet met de InterLedger technologie concurreert uiteindelijk met SWIFT. Bitcoin concurreert uiteindelijk met de BIS in Basel en goud. Inderdaad, banken kunnen zowel de technologie van Ripple als Bitcoin integreren binnen hun eigen bedrijfsprocessen. Banken kunnen cryptovaluta rekeningen voor Bitcoin en XRP aanbieden. De Vontobel bank en Union Bank zijn twee concrete voorbeelden waar dit nu gebeurd.

Bovendien kunnen banken gebruik maken van nieuwe superieure derde generatie blockchain platforms zoals Cardano of EOS voor het werken met slimme contracten, Dapps en digital assets. Met andere woorden: meerdere uitmuntende crypto projecten en tokens met een duidelijke waardepropositie kunnen vreedzaam naast elkaar bestaan aangezien ze verschillende rollen innemen in de wereld van crypto finance. Concurrentie op het gebied van specifieke gebruikstoepassingen is altijd goed en het feit dat Ripple nu beschikt over XRP united als een echte Ripple exchange kan alleen worden toegejuicht.

Welke cryptovaluta kun je bij XRP United voor XRP verhandelen?

De volgende valutaparen worden op dit moment aangeboden:

Wat is het nadeel van XRP United?

Het feit dat XRP United een gereguleerde crypto exchange is in Estland komt met een prijskaartje. Inderdaad, XRP United staat onder streng toezicht van de Estse financiële autoriteiten. Waarschijnlijk zal XRP United zich nog moeten bewijzen aangezien handelaren met de hoogste verificatie niveau maar maximaal 50.000 euro per maand kunnen storten en opnemen. Hierdoor zal het moeilijk worden om grote handelsvolumes op te bouwen door de handelsactiviteiten van professionele handelaren. Professionele handelaren hebben geen incentive om over te stappen van bijvoorbeeld Binance naar XRP United. XRP United is nog een jonge cryptobeurs en pas sinds april 2018 actief. Hieronder kun je de launch video bekijken:

We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden. Voor meer informatie:

Gerelateerde onderwerpen: